Бавно приготвеното дърпано свинско месо в американски стил е ястие, което наистина подбужда апетита. Истински автентичното дърпано свинско е всъщност най-подходящо за барбекю, приготвяно с часове върху дървени въглища, докато се разпадне, за да е готово за лесно нарязване и дърпане, преди да бъде поднесено за консумация.
На 12 октомври в САЩ отбелязват сочния ден на дърпаното свинско, затова нека видим как да го направим перфектно.
От коя част на прасето се прави дърпано свинско
Свинската плешка е идеална за дърпане. Това месо има оптимално съдържание на мазнини, което дава възможност за приготвяне на крехко месо, което като се готви на бавен огън, направо се топи в устата. Препоръчително е да се купува най-качественото месо, което можете да си позволите.
Трябва ли свинското да е без кожа
Свинската плешка, която се подготвя да бъде дърпана, винаги трябва да е без кожа, за да може подправките да проникнат в нея. Можете да помолите вашият месар да направи това вместо вас. Но ако отстранявате сами кожата, не я оставяйте да се изхаби – изпечете я до хрупкавост, след като я отстраните. После сервирайте отделно или в закуската.
Овкусяване на дърпано свинско
Маринатата за свинското по принцип придава сочност на месото, но при дърпаното свинско крехкостта и пикантнит му вкус се създават чрез втриването на сухите подправки, кафявата захар и солта в него. Триумвиратът от сол, кафява захар и червен пипер придава изтънченост на ястието и свинското месо се отличава със собствен вкус.
Ако искате да засилите вкуса, по време на готвене на дърпаното свинско можете да добавите чесън на прах, горчица на прах, лют червен пипер или кимион към сухите подправки. Можете да добавите и зехтин, соев сос, кетчуп, сайдер, барбекю сос и др.
Ако имате време, за да е по-меко месото, смесете морска сол и захар, като ги втриете върху свинското, преди да го оставите в плик в хладилника за една нощ. На другия ден се уверете, че сте изплакнали обилно месото, преди да го поставите във фурната за печене с подправките, които сте подбрали, защото в противен случай ще е доста солено.
Как се пече месото за дърпано свинско
Свинската плешка може да се приготви и върху решетка, която се поставя във форма за печене. Преди да се постави във фурната, се налива вода на дъното на формата, след което месото се увива плътно във фолио. Така месото се предпазва от изсушаване. Температурата на печене на свинското е 160 °C, продължителността на готвене е около 3 часа. След което готовото свинско месо може лесно да бъде накъсано с вилица.
За гарнитура изберете ориз, печени картофи или задушени зеленчуци.
Вижте още:
- Съвети от старите книги при избора на меса за готвене;
- Гарнитури за дърпано свинско.
Коментари