Gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»По какво се познава качественото месо

По какво се познава качественото месо

Нина НордНина Норд
Джедай
825
По какво се познава качественото месо
Метален сушилник за съдове на два етажа
Практичен аксесоар за вашия дом:
Метален сушилник за съдове на два етажа
59.00 лв.

Месото с високо качество, тоест прясното месо, което гарантира приготвянето на вкусно и здравословно ястие, винаги е покрито със съвсем тънка коричка в бледорозов или бледочервен цвят.

Ако натиснете тази коричка с пръст, кожата ви трябва да остане суха. При разрязване на качественото месо то не се залепва за пръстите, сокът от него е прозрачен.

При разрязването цветът на месото е червен, ако става въпрос за говеждо или свинско, бяло-розов, ако става въпрос за телешко, кафеникаво-червен, ако е агнешко и розовочервен, ако е свинско месо.

Прясното телешко и говеждо месо е с бяла мазнина, която може да е също така бежова или жълтеникава на цвят, тя е твърда и се троши при натиск, а не се маже като масло.

По какво се познава качественото месо

Агнешката мазнина е плътна и бяла на цвят, свинската е мека, бледорозова на цвят или бяла. Качественото месо е с мазнина, която има приятен аромат.

Най-лесният начин да определите дали месото е прясно, е да сварите едно малко парче от него. От качественото месо се получава прозрачен ароматен бульон, на повърхността му плуват големи кръгове мазнина. Такъв бульон е изключително вкусен и хранителен.

Бульонът от не особено прясното месо е мътен, на повърхността му плуват малки кръгове мазнина, миризмата му е доста неприятна. Свареното охладено месо се покрива веднага със суха коричка, след като се извади от бульона.

Месото, което не е особено качествено и прясно, е с тъмна коричка или влажна повърхност, лепкаво е и покрито със слуз. При разрязване то е тъмно и прекалено влажно. Сокът, който тече от него, е мътен. Мазнината е сивкава, миризмата е на кисело или има дъх на гнило.

Замразеното месо е много трудно да бъде анализирано. Но ако е качествено, при почукване то издава ясен звук. Сухожилията му са бели, самото месо е с приятен цвят, без сивкави участъци.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest