Gotvach.bg»Статии»Какво да сготвя»Как се карамелизира месо?

Как се карамелизира месо?

карамелизирано месо - ребърца

Кулинарията е изключително изкуство, наред с поднасянето и аранжирането на храната. Истински добър готвач е този, който умее да комбинира по най-добър начин тези страни на готварството.

На французите принадлежи първенството по отношение на уменията за красиво приготвяне на различни видове храни, което позволява те не само да запазят вида, цвета и формата си, но и да подобрят вкусовите си качества. Става въпрос за карамелизиране или още глазиране на продукти. С тази кулинарна техника могат да се обработват различни продукти. Ще се спрем на карамелизирането на месо.

Тази техника на готвене на месото позволява да се получат блестящи на вид, сочни на вкус и сякаш лакирани парчета от различни видове месо, които изглеждат отлично, независимо дали става въпрос за свинско, агнешко или птиче месо. С някои съвети и рецепти ще покажем как се постига нов вкус при обработка на добре познати продукти, които да заблестят в чинията с красивия си вид.

Техника и продукти за карамелизиране

Варенето, пърженето и печенето са основните начини за приготвяне на всякакво месо. Карамелизирането на продуктите е подобна техника на готвене, но с някои нюанси. Те се изразяват в присъствието на продукти като маслото, захарта и меда, които са основни при глазирането. Те придават красивия вид и новия и интересен вкус на месото. Да се карамелизира месото не означава то да се направи сладко на вкус, а само да му се придаде благороден цвят и да се подсилят подправките в него.

карамелизирани ребърца

Рецепта за карамелизирани свински ребърца

Продукти:

1 килограм свински ребърца

2 супени лъжици размекнато масло

2 супени лъжици мед или захар

Подправки на вкус - сол, черен пипер, лют червен пипер, кориандър, индийско орехче и други.

Приготвяне:

Измитите и подсушени ребърца се посоляват и подправят.

В чугунен тиган се разтопяват маслото и медът/захарта. Прибавят се ребърцата и се запържват от всички страни, докато хванат коричка.

Ако си избере говеждо или пък предпочитанията са месото да е по-препечено, ребърцата може да се приготвят във фурна, загрята на 180 градуса за 10 минути.

Може да се поднесе с разнообразни гарнитури като странично или основно ястие.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest