Карамелизирането е готварски термин, популярен сред онези, които обичат да прекарват времето си в кухнята. Ако и вие сте сред тях, сигурно сте пробвали да поднесете някое ястие с вкусна гарнитура от карамелизирани зеленчуци, например. Онези, които не са запознати с този процес, но искат да опитат, съветваме да го направят, тъй като с тази техника чинията наистина изглежда феноменално.
Карамелизирането представлява топенето на захарта, която се съдържа в продуктите или добавянето на допълнителна такава. То придава различен вкус и вид на храните. Има няколко начина, по които може да карамелизирате.
Можете да загреете масло в дълбок съд, да запържите зеленчуците вътре докато придобият златисто-кафяв цвят, а после да добавите захарта. Бъркайте и дръжте на котлона, докато захарта се стопи. Целият процес трае от 5 до 10 минути според размера и вида за зеленчуците.
Другият начин, по който може да постигнете карамелизация е следният: напълнете съд с вода, в която ще добавите и захар. Кипнете я. След това пуснете зеленчуците вътре. Процесът може да продължи малко по-дълго – около 10 до 20 минути.
Обикновено, карамелизирането на зеленчуци се прави в чугунен съд, с дълбоко и дебело дъно. На тази обработка могат да се подложат всички плодове, зеленчуци, дори някои ядки.
Хубаво е продуктите да бъдат нарязани на едро, на ивици или по-големи парчета. Възможностите за експериментиране са много. Може да добавите и други съставки, да съчетаете вече готовите храни в различни десерти и други солени и сладки специалитети.
Карамелизираните зеленчуци са част от множество рецепти в елитни ресторанти, присъстват в менюто на топ готвачи и са задължително нещо от опита на всеки уважаващ себе си любител и професионален кулинар.
Така че, ако и вие имате афинитет към кухнята и приемате храната като изкуство, с тази техника можете лесно да сътворите свои лични шедьоври. Очаровайте близки и приятели с невероятни вечери и ястия, от които ще им се прииска да си оближат пръстите!
Виж също как се прави карамел без грешка или научи как се карамелизира захар.
Коментари