Месото е основен белтъчен продукт, който ни е жизнено необходим. Конското месо е било употребявано за храна още от праисторически времена. Чергарските народи са готвели конското месо по различни начини.
Най-често конското месо се е изсушавало, за да послужи като прехрана по време на дългите преходи. За да омекне конското месо, трябва да се вари повече от два часа, но вкусът му е несравним с друго месо.
Конското месо е постно, чисто месо, което снабдява организма с полезни вещества.
Студеното варено конско месо се поднася, поръсено със зелени подправки и доматен сос. В много азиатски страни се консумират различни ястия от конско месо.
В Япония е известно ястието умасаси – това е сашими от конско месо, което се нарязва сурово. Можете сами да приготвите сушено конско месо. Необходими продукти: 1 килограм конско месо, сол и черен пипер на вкус, 2 литра студена вода, малко мазнина, 2 скилидки чесън.
Месото се залива с гореща вода и се вари до омекване. Изважда се от тенджерата, отцежда се и веднага се осолява и се поръсва с черен пипер, намазва се с чесън. Слага се в намазана с мазнина тава. Оставя се да се изсуши за шест часа на слаба фурна.
Сгответе варено конско месо. Необходими продукти: 1 килограм конско месо, 1 глава лук, 2 бр. дафинов лист, сол и черен пипер на вкус.
Разрежете на парчета месото, залейте с вряла вода така, че да покрие месото, кипнете, посолете, поръсете с черен пипер, добавете запържения предварително нарязан на ситно лук, намалете огъня и варете до омекване.
Когато поомекне, добавете дафиновия лист и проверете готовността на месото, като го прободете с вилица – ако изтича прозрачен сок, месото е готово.
Свареното конско месо се консумира топло или студено, нарязано на дебели парчета. Сервира се с гарнитура от картофи или задушени зеленчуци.
От ребрата може да се приготви вкусно ястие. Необходими продукти: 1 килограм конски ребра, сол и горчица на вкус, за тестото – 2 яйца, 50 грама брашно, 100 милилитра течна сметана, черен пипер.
Ребрата се нарязват на парчета, измиват се, подсушават се и всяко парче се посолява и се намазва с тънък слой горчица.
Пригответе тесто от яйцата, които разбъркате с брашното и сметаната, добавете черния пипер. Запържете в сгорещена мазнина. Можете да запечете ребърцата на фурна.
Коментари