Gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»Как се готви конско месо

Как се готви конско месо

Жана Г.Жана Г.
Новак
1k2k
Конско месо

Месото е основен белтъчен продукт, който ни е жизнено необходим. Конското месо е било употребявано за храна още от праисторически времена. Чергарските народи са готвели конското месо по различни начини.

Най-често конското месо се е изсушавало, за да послужи като прехрана по време на дългите преходи. За да омекне конското месо, трябва да се вари повече от два часа, но вкусът му е несравним с друго месо.

Конското месо е постно, чисто месо, което снабдява организма с полезни вещества.

Студеното варено конско месо се поднася, поръсено със зелени подправки и доматен сос. В много азиатски страни се консумират различни ястия от конско месо.

В Япония е известно ястието умасаси – това е сашими от конско месо, което се нарязва сурово. Можете сами да приготвите сушено конско месо. Необходими продукти: 1 килограм конско месо, сол и черен пипер на вкус, 2 литра студена вода, малко мазнина, 2 скилидки чесън.

Месото се залива с гореща вода и се вари до омекване. Изважда се от тенджерата, отцежда се и веднага се осолява и се поръсва с черен пипер, намазва се с чесън. Слага се в намазана с мазнина тава. Оставя се да се изсуши за шест часа на слаба фурна.

Сгответе варено конско месо. Необходими продукти: 1 килограм конско месо, 1 глава лук, 2 бр. дафинов лист, сол и черен пипер на вкус.

Разрежете на парчета месото, залейте с вряла вода така, че да покрие месото, кипнете, посолете, поръсете с черен пипер, добавете запържения предварително нарязан на ситно лук, намалете огъня и варете до омекване.

Когато поомекне, добавете дафиновия лист и проверете готовността на месото, като го прободете с вилица – ако изтича прозрачен сок, месото е готово.

Свареното конско месо се консумира топло или студено, нарязано на дебели парчета. Сервира се с гарнитура от картофи или задушени зеленчуци.

От ребрата може да се приготви вкусно ястие. Необходими продукти: 1 килограм конски ребра, сол и горчица на вкус, за тестото – 2 яйца, 50 грама брашно, 100 милилитра течна сметана, черен пипер.

Ребрата се нарязват на парчета, измиват се, подсушават се и всяко парче се посолява и се намазва с тънък слой горчица.

Пригответе тесто от яйцата, които разбъркате с брашното и сметаната, добавете черния пипер. Запържете в сгорещена мазнина. Можете да запечете ребърцата на фурна.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.1
54
41
31
21
10
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
АНИ
АНИ
11.04.2013 11:53
От доста време ползваме конско месо.Правим кюфтета,които са много вкусни и вече не можем да консумираме друга кайма.Правя руло Стефани от каймата.Приготвяме си пастърма и луканки.Месото купуваме от производител от балкана.
5
0