Месото от диво прасе има много особености и трябва да се спазват някои правила, за да бъде приготвено вкусно. Добре е да се използва за основно ястие.
За кулинарна обработка се използва месо, изчистено от четината. Месото на дивото прасе, особено ако е по-старо, има неприятна миризма.
За да се отстрани миризмата, месото се накисва в двупроцентен разтвор на оцет във вода в продължение на четири часа.
Месото на женските и на младите диви прасета рядко има нужда от процедура за отстраняване на миризмата. Най-ценните части на дивото прасе са задните бутове.
Средната част на дивото прасе се разрязва на три части, като горната и средната са най-вкусни. От горната част се правят превъзходни пържоли, които трябва да се начукат добре, преди да се изпекат или изпържат.
Месото, което съдържа мускули с едри участъци съединителна тъкан, трябва да се вари дълго време във вода. За целта месото се слага в студена вода и бавно се довежда до кипене, вари се до омекване.
Лесно се приготвя варено месо от диво прасе. За 600 грама месо са необходими 1 морков и 2 картофа, половин глава лук, 1 дафинов лист, 5 зърна черен пипер, 100 милилитра червено вино, 1 чаена лъжичка лимонов сок и сол на вкус.
Месото се измива, слага се в тенджера, добавят се зеленчуците, дафиновият лист, черният пипер и се залива с гореща вода.
Посолява се, налива се виното и лимоновият сок, захлупва се с капак и се вари до готовност. Реже се на парчета и се сервира със сос.
Печени гърди от диво прасе се приготвят от 700 грама гърди, 6 скилидки чесън, кимион и сол на вкус. Добре измитото месо се разрязва и в разрезите се слагат половинки от скилидките чесън.
Месото се посолява, поръсва се с кимион и се оставя да престои в хладилника една нощ. Пече се с добавка от малко вода в предварително загрята на 200 градуса фурна, като постоянно се полива със соса от печенето. Сервира се с картофи или зеле.
Коментари