Gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»Как се готви месо от диво прасе

Как се готви месо от диво прасе

Жана Г.Жана Г.
Новак
1k2k
Как се готви месо от диво прасе

Месото от диво прасе има много особености и трябва да се спазват някои правила, за да бъде приготвено вкусно. Добре е да се използва за основно ястие.

За кулинарна обработка се използва месо, изчистено от четината. Месото на дивото прасе, особено ако е по-старо, има неприятна миризма.

За да се отстрани миризмата, месото се накисва в двупроцентен разтвор на оцет във вода в продължение на четири часа.

Месото на женските и на младите диви прасета рядко има нужда от процедура за отстраняване на миризмата. Най-ценните части на дивото прасе са задните бутове.

Средната част на дивото прасе се разрязва на три части, като горната и средната са най-вкусни. От горната част се правят превъзходни пържоли, които трябва да се начукат добре, преди да се изпекат или изпържат.

Как се готви месо от диво прасе

Месото, което съдържа мускули с едри участъци съединителна тъкан, трябва да се вари дълго време във вода. За целта месото се слага в студена вода и бавно се довежда до кипене, вари се до омекване.

Лесно се приготвя варено месо от диво прасе. За 600 грама месо са необходими 1 морков и 2 картофа, половин глава лук, 1 дафинов лист, 5 зърна черен пипер, 100 милилитра червено вино, 1 чаена лъжичка лимонов сок и сол на вкус.

Месото се измива, слага се в тенджера, добавят се зеленчуците, дафиновият лист, черният пипер и се залива с гореща вода.

Посолява се, налива се виното и лимоновият сок, захлупва се с капак и се вари до готовност. Реже се на парчета и се сервира със сос.

Печени гърди от диво прасе се приготвят от 700 грама гърди, 6 скилидки чесън, кимион и сол на вкус. Добре измитото месо се разрязва и в разрезите се слагат половинки от скилидките чесън.

Месото се посолява, поръсва се с кимион и се оставя да престои в хладилника една нощ. Пече се с добавка от малко вода в предварително загрята на 200 градуса фурна, като постоянно се полива със соса от печенето. Сервира се с картофи или зеле.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest