Gotvach.bg»Статии»Кулинарни Новини»Домашна луканка от диво прасе вкара 9 души в болница

Домашна луканка от диво прасе вкара 9 души в болница

Антония Р.Антония Р.
Джедай
1k1
Луканка от диво прасе
Снимка: Калинов

Девет души от хасковско село се озовали в болница, след като консумирали луканка от диво прасе. Деликатесът бил домашен и е приготвян от отстреляно диво прасе.

Случаят е регистриран в Националния център по обществено здраве и анализи, съобщава Хасково Инфо.

Заболелите са близки и приятели на ловец, който застрелял заразеното прасе. Част от болните веднага щом се почувствали зле са потърсили медицинска помощ.

Те са развили трихинелоза, които протича с тежки кръвоизливи и отоци, а ако не се обърне внимание веднага, в активната си фаза може да доведе до тежки усложнения.

Въпреки хилядите предупреждения да не се яде месо от диви животни, без да е проверено, много не спазват забраната и у нас всяка година се регистрират нови случаи на заразени с трихинелоза.

От Агенцията по безопасност на храните пък припомнят, че изследването на месо от отстрелян дивеч е задължително и е отговорност на ловеца.

Луканка

Наскоро имаше и заразени с трихинелоза и в Стара Загора, които също бяха консумирали месо от диво прасе, което не е изследвано.

Трихинелозата е тежко протичаща паразитна болест. Свинете в свинефермите си предават заболяването чрез каудофагия - взаимно изяждане на опашките.

Трихинелозата може да имитира над 60 други болести и много често наподобява грип, заушка, ревматизъм, ентероколит, менингит, алергия, миозит, бъбречни болести.

От Районната здравна инспекция разпространяват брошури, в които уведомяват, че домашните месни продукти задължително трябва да се изследват от ветеринарни органи и задължително да се консумират след термична обработка.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest