Конското месо е деликатесно и макар, че много хора учудено вдигат вежди, истината е, че то е вкусно, ако се приготви правилно. В него няма никакви мазнини, което го прави подходящо и за хора, които се опитват да се хранят здравословно. Месото на коня е подходящо за всякакви готварски подвизи – става на кайма, пържоли, луканка.
Това, което е важно е животното да не бъде старо, но пък да речем, че няма как да сме сигурни старо ли е или не животното, когато го купуваме. Все пак по-старите коне имат по-жилаво месо и готвенето му става истински подвиг.
Най-лесно е да си направите месото на луканка. За тази цел не ви е нужна кой знае каква подготовка, но има няколко неща, които трябва да следвате, за да получите вкусна луканка накрая.
Също както магарешкото месо и конското е доста сухо, както вече споменахме без мазнини. Именно за това ако правите луканка е необходимо да сложите и друго месо, за да се получи. Трябва да бъде по-мазно, а освен него е нужно да добавите и сланина.
Ако не сложите друго месо или сланина, луканката няма да стане вкусна – ще бъде трудна за дъвчене. Другото месо може да бъде свинско – това е може би най-подходящия избор.
В процентно съотношения нещата трябва да изглеждат по следния начин – нужни са ви конско месо около 40 %, същото количество от свинското месо и останалите 20 % се доверяват на сланината. Следва да се сложат подправки.
Най-добре сложете същите подправки, които добавяте и на другият домашен суджук – кимион и черен пипер, отново равни количества и от двете. Всъщност всичко останало е, както при луканките от друг вид месо.
Не смятайте, че яденето на конско месо е нещо отвратително или, че самото то не е вкусно – конят е едно от най-чистите животни. Храни се с определени неща, не както други животни с всичко, което му се изпречи.
То е доста по-скъпо като месо от останалите, заради това, че е със статут на деликатесно, но ако си направите конските луканки, ще се уверите, че стават наистина много вкусни. В студените зимни дни, най-подходящи са с чаша не много студено червено вино и любим човек.
Коментари