Gotvach.bg»Статии»Кулинарни Новини»Месеци наред сме яли конска лазаня

Месеци наред сме яли конска лазаня

MarianeMariane
Джедай
2559563k
Месеци наред сме яли конска лазаня

Резултатите от пробите от поставените под възбрана 86 кг. лазаня „Болонезе“ са готови. От Българската агенция за безопасност на храните(БАБХ) потвърдиха наличие на конска ДНК в пробите, които бяха изпратени по-рано тази седмица за изследване в немска лаборатория.

Анализът на взетите проби беше извършен от Института за качество на храните в Берлин, Германия. Данните са показали, че съдържанието на конско месо в първата проба е 80%, а във втората 50%. Всички задържани продукти от този вид ще бъдат изпратени за унищожаване в екарисаж.

Никой от компетентните органи не се ангажира с оценка от колко време въпросната „конска“ лазаня се предлага от френския гигант Карфур на българския пазар. По неофициални данни пратката е внесена в България в края на миналата година.

След получената нотификация чрез системата за съобщаване за храни и фуражи (RASFF) Българската агенция за безопасност на храните извършва засилен контрол на продуктите на българския пазар. За последната седмица са взети над 30 проби, които са изпратени за „скрийнингов“ тест в българския референтен център за безопасност на храните в БАБХ. Всички изследвани до този момент проби са били отрицателни.

Предвижда се изпращането на още 100 проби за извършване на ДНК анализ, за наличие на конско месо през месец март, съгласно решение на Европейската комисия. Пет проби са изпратени в различни европейски лаборатории днес.

Според експертите доказаното наличие на конско, вместо говеждо месо във въпросната лазаня болонезе не представлява, по никакъв начин, опасност за здравето на хората, които са закупили този продукт.

Конското месо е здравословно и е считано за деликатес в много страни. Въпросът е доколко е законно и морално да се подвеждат потребителите със заблуждаващи етикети.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest