Gotvach.bg»Статии»Какво да сготвя»Нестандартни идеи с кори от лазаня

Нестандартни идеи с кори от лазаня

Sonya SimeonovaSonya Simeonova
Помощник Готвач
1
Нестандартни идеи с кори от лазаня

Сигурна съм, че не само на мен ми се случва да не успея да преценя точно какво количество тесто за паста да забъркам и често ми останават неупотребени кори за лазаня.

В повечето случаи се изсушават, замразяват, дори и изхвърлят и така и не се сещам следващия път, когато забърквам поредното тесто, че имам такива от предишното готвене на паста във фризера.

След поредното затрупване с излишни кори за лазаня вече не ги прибирам или замразявам, а започнах да търся начини да ги влагам във всякакви стандартни и нестандартни идеи с кори за лазаня.

Нестандартни идеи с кори от лазаня

Ето някои примери, които ви гарантират вкусотии с кори за лазаня.

- наложена баница със сирене, яйца и спанак вместо с обикновени кори за баница;

- торта Наполеон;

- блатове за бисквитена торта вместо бисквити;

- най-различни ястия, в които бих употребила макарони, фиде или спагети;

- нарязани на парчета и поръсени със захар или сирене вместо юфка;

Нестандартни идеи с кори от лазаня

- натрошени на много ситно и вложени впоследствие в супи вместо фиде или крутони;

- сварени, охладени и използвани за сладоледени сандвичи или други подобни десерти.

Има и още много варианти и идеи с кори за лазаня, които може да роди въображението.

Един от най-смелите ми експерименти беше Лазаня-карамел, който стана изненадващо вкусен и в последствие правих този сладкиш още няколко пъти целенасочено.

Рецепта за Лазаня-карамел

кори за лазаня - останали, в количество за малка тавичка 20/30

за крема

3 яйца

1/2 ч.ч. захар

600 мл прясно мляко

1/2 ампула ванилия

1 ч.л. брашно

за гарниране

1 ч.ч. замразени череши без костилки или други твърди замразени плодове

пудра захар за поръсване

Лазаня-карамел

В купичка се разбиват яйцата заедно със захарта, брашното и 100 мл мляко. Тази смес се налива на тънка струйка към предварителното загрято 500 мл мляко с ванилията в тенджера и се бърка до леко сгъстяване. Сваля се от котлона.

В тавичката се налива един черпак от млечната смес, нареждат се ред кори, отгоре втори черпак, отново ред кори, поставят се черешите и отново млечна смес. Накрая подредбата завършва с кори и млечна смес.

Пече се в предварително загрята фурна на 180 градуса около 20 минути. Оставя се да изстине и се поръсва с пудра захар.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest