Сигурна съм, че не само на мен ми се случва да не успея да преценя точно какво количество тесто за паста да забъркам и често ми останават неупотребени кори за лазаня.
В повечето случаи се изсушават, замразяват, дори и изхвърлят и така и не се сещам следващия път, когато забърквам поредното тесто, че имам такива от предишното готвене на паста във фризера.
След поредното затрупване с излишни кори за лазаня вече не ги прибирам или замразявам, а започнах да търся начини да ги влагам във всякакви стандартни и нестандартни идеи с кори за лазаня.
Ето някои примери, които ви гарантират вкусотии с кори за лазаня.
- наложена баница със сирене, яйца и спанак вместо с обикновени кори за баница;
- торта Наполеон;
- блатове за бисквитена торта вместо бисквити;
- най-различни ястия, в които бих употребила макарони, фиде или спагети;
- нарязани на парчета и поръсени със захар или сирене вместо юфка;
- натрошени на много ситно и вложени впоследствие в супи вместо фиде или крутони;
- сварени, охладени и използвани за сладоледени сандвичи или други подобни десерти.
Има и още много варианти и идеи с кори за лазаня, които може да роди въображението.
Един от най-смелите ми експерименти беше Лазаня-карамел, който стана изненадващо вкусен и в последствие правих този сладкиш още няколко пъти целенасочено.
Рецепта за Лазаня-карамел
кори за лазаня - останали, в количество за малка тавичка 20/30
за крема
3 яйца
1/2 ч.ч. захар
600 мл прясно мляко
1/2 ампула ванилия
1 ч.л. брашно
за гарниране
1 ч.ч. замразени череши без костилки или други твърди замразени плодове
пудра захар за поръсване
В купичка се разбиват яйцата заедно със захарта, брашното и 100 мл мляко. Тази смес се налива на тънка струйка към предварителното загрято 500 мл мляко с ванилията в тенджера и се бърка до леко сгъстяване. Сваля се от котлона.
В тавичката се налива един черпак от млечната смес, нареждат се ред кори, отгоре втори черпак, отново ред кори, поставят се черешите и отново млечна смес. Накрая подредбата завършва с кори и млечна смес.
Пече се в предварително загрята фурна на 180 градуса около 20 минути. Оставя се да изстине и се поръсва с пудра захар.
Коментари