Gotvach.bg»Статии»Какво да сготвя»Точните стъпки за идеалната лазаня

Точните стъпки за идеалната лазаня

Пламена M.Пламена M.
Джедай
2k
Лазаня

Приготвянето на лазаня е привидно лесно кулинарно начинание. Истината обаче е, че дори само една погрешна стъпка може да провали цялата рецепта. Ето защо, за да направите идеалната домашна лазаня, стриктно спазвайте съветите за нейното готвене.

За вкусната италианска рецепта ви трябват 15 листа прясна паста за лазаня, 450 г моцарела, 2-3 с.л. настърган пармезан, 2 с.л. масло и черен пипер на вкус.

За плънката пък ще са ви необходими 700 г телешка кайма, 350 г свинска кайма, 400 мл червено вино, 800 г пресни домати или от консерва, 4 с.л. зехтин за готвене, 4 стръка целина, 2 моркова, 1 средно голяма глава лук, 2 скилидки чесън, 1 стрък розмарин, 200 мл телешки бульон, сол и пипер на вкус.

Сос бешамел се приготвя от 1 л прясно мляко, 2 дафинови листа, ¼ глава лук, щипка индийско орехче, 50 г масло, 50 г брашно.

Приготвяне за домашна лазаня:

Приготвянето на лазанята започва с плънката. На слаб огън се загрява мазнината. В нея се запържват целината, лукът и морковите за около 15 минути. Когато омекнат и станат златисти, се добавят пресованият чесън и розмаринът. Задушава се за още 2 минути, след което към сместа се добавят телешката и свинската кайма. Готви се, докато течността от месото се абсорбира напълно.

Домашна лазаня

Към плънката се налива 400 мл от виното. Разбърква се добре и се готви около 45 минути. Когато виното се изпари, се добавят доматите и бульонът. Съдът се оставя на котлона на средна температура за още известно време, докато се поизпари течността. Подправя се със сол и черен пипер на вкус.

След като плънката е готова, следва приготвяне на соса. За целта млякото се изсипва в голям съд с незалепващо покритие. Добавят му се дафиновият лист, лукът и индийското орехче и се слага на котлона.

Оставя се да се загрее до температура на кипене. През това време в отделен съд се разтапя маслото. Добавя се брашното при непрекъснато бъркане. Бърка се още 2 минути, след което постепенно се добавя млякото. Отново се бърка, до получаване на еднородна смес.

Когато всичко е готово, започва същинското приготвяне на лазанята. Готовите листа лазаня се бланшират в подсолена вряща вода за няколко минути, най-добре спрямо упътването на опаковката.

Реденето на лазанята в тава започва с няколко с.л. от соса бешамел. Отгоре се нареждат кори. Поръсват се с моцарела, пармезан и пипер, след което се поставя и слой от плънката.

Процедурата се повтаря до свършване на продуктите. Най-отгоре се слагат парченца масло. Лазанята се пече в предварително загрята фурна на 180 градуса за около 30 минути. Напълно готова е, когато придобие златиста и апетитна коричка.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest