Gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»Точните дресинги за пресни салати

Точните дресинги за пресни салати

Дресинг

Надали има специалист по здравословното хранене, който да не Ви препоръча ежедневната консумация на пресни салати. Те са изключително богати на витамини и на други ценни вещества, а освен това са и много диетични.

Независимо дали са приготвени от обикновена салата, от къдрава салата, от салата айсберг, спанак, рукола или какво ли още не, те трябва да присъстват редовно в менюто ни. За да го разнообразите обаче, е добре да се научите и да приготвяте правилните дресинги, с които да ги овкусите.

Ето няколко варианта и на какъв тип пресни салати подхождат конкретните овкусяващи сосове, като в тях няма добавена сол, чието количество трябва сами да прецените.

Дресинг, подходящ за всякакви зелени салати

Известен и като дресинг или сос Цезар, той се приготвя от пасирани 1 рохко сварено яйце, 1 филе от аншоа, 3 с. л. лимонов сок, 9 с. л. зехтин, 1 ч. л. сос Уорчестър, 1 скилидка чесън, черен пипер и сол на вкус.

Салатен дресинг

Дресинг, подходящ за салата от спанак

Приготвя се от разбити с миксер 100 г майонеза, 3 с. л. зехтин, 1 с. л. захар, 2 с. л. лимонов сок, 1 ч. л. горчица, 1 ч. л. чесън на прах.

Дресинг, подходящ за зелена салата с орехи и пармезан

Приготвя се от 4 с. л. едрозърнеста горчица, 4 с. л. зехтин и 2 с. л. шери оцет, като всички съставки се смесват добре и с така приготвения дресинг се залива салатата и се разбърква.

Дресинг, подходящ за зелена салата със скариди

Приготвя се от 6 с. л. сок от помело, 3 с. л. рибен сос, 2 ч. л. сос от тамаринд и 2 с. л. мед.

Всички съставки се смесват и се оставят да кипнат в подходящ съд при непрекъснато разбъркване. След като дресингът изстине, е готов за употреба.

Дресинг, подходящ за зелена салата с риба

За него са необходими 200 г сметана, 1 с. л. лимонов сок, 1 с. л. горчица, 2 щипки черен пипер.

Всички продукти се разбъркват до получаването на хомогенна смес, която се изсипва върху приготвената салата.

Дресинг, подходящ за зелена салата с плодове и орехи

Приготвя се от 100 мл сметана, 2 с. л. лимонов сок и черен пипер на вкус.

Сметаната се разбива и към нея постепено се прибавят лимоновият сок и черният пипер. Добавя се сол на вкус и с полученият хомогенен сос се залива салатата.

Опитайте още: Зелена салата с топъл дресинг, Френски дресинг, Балсамов дресинг, Дресинг за всякакви салати, Салата с дресинг от мед и горчица.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest