Дресинг се нарича всеки сос, с който можем да подправяме салати. Може да е рядък или гъст, но важното е, че всички продукти в него се смесват, а не се сипват поотделно върху салатата. Ето някои рецепти за дресинг и описания на какъв вид салата подхождат.
Дресинг за салата от зеле, моркови или ряпа
Необходими продукти: 7 с.л. кисело мляко, 3 с.л. прясно мляко, 10 с.л. майонеза, 1 щипка риган, 2 щипки копър, сол и черен пипер на вкус
Начин на приготвяне: Всички продукти се смесват в купа и се разбиват в миксер. Ако разполагате с достатъчно време и желание, както и с гранитно хаванче, е по-добре да ги сложите в него и с пресата да ги намачкате и размесите. С получената хомогенна смес могат да бъдат заливани всякакви салати от зеле, моркови и ряпа.
Дресинг за салата от мариновани продукти
Необходими продукти:1 с.л. захтин, 1 ч.л. риган, 3- 4 стръка копър, 2 скилидки чесън, сол и черен пипер на вкус
Начин на приготвяне: Всички продукти се смесват непосредствено преди заливането на салатата, като копърът и чесънът се нарязват на ситно. Счукват се в хаванче.
Дресинг за салата от макарони и всякакъв друг вид паста
Необходими продукти: 10 с.л. зехтин Екстра Върджин, 3 с.л. балсамов оцет, 1 ч.л. босилек, 1. ч.л. риган, ситно нарязан див чесън, сол и черен пипер на вкус
Начин на приготвяне: Всички продукти се смесват в хаванче и се начукват или се разбиват с миксер в подходящ съд. Добре е босилекът и риганът да са пресни.
Дресинг за зелени салати
Необходими продукти: 150 г майонеза, 1 с.л. захтин, 1 с.л. мед, 1 с.л. лимонов сок, 1/2 ч.л. чесън на прах, 1 ч.л. горчица
Начин на приготвяне: Всички продукти се разбиват с миксер или пасатор до получаването на хомогенна смес. Ако сосът стане прекалено гъст, можете да му добавите малко кисело мляко.
Дресинг за рибни салати
Необходими продукти: 250 г сметана, 1 с.л. горчица, 2 с.л. лимонов сок, 1/2 с.л. чесън на прах, сол и черен пипер на вкус
Начин на приготвяне: Всички продукти се смесват, като към тях по желание може да бъде прибавен и ситно нарязан копър.
Коментари