За да приготвите френски дресинг за салати, научете се да правите основата и може да експериментирате по ваше усмотрение. Разбийте три супени лъжици зехтин с една супена лъжица оцет и две чаени лъжички горчица.
Като добавяте различни билки, подправки и нарязани на ситно зеленчуци, можете да получите интересна вариация на тема френски дресинг за салати.
Един от най-известните дресинги за салати, известен от векове във Франция, се приготвя по следния начин: една чаена лъжичка морска сол се счуква в хаванче с една чаена лъжичка черен пипер на зърна.
Добавете една скилидка чесън и като се смеси със солта, той лесно ще се превърне в пюре. Чесънът е една от най-важните съставки, затова е добре вътрешността на скилидката да е като крем.
Добавете една чаена лъжичка горчица по ваш вкус – по-пикантна или по-сладка, и разбъркайте добре с останалите съставки в продължение на двадесет секунди.
Така дресингът ще се сгъсти и ще покрие по-добре салатата. Добавете една чаена лъжичка оцет и отново разбъркайте сместа. Ако ще използвате дресинга за картофена салата, можете да добавите ябълков оцет.
Добавете пет супени лъжици зехтин или олио по ваш вкус. Разбийте с помощта на миксер на ниска степен. Преди да залеете салатата с дресинга, разбийте го отново.
Запомнете, че дресингът не трябва да се прави много преди да се използва, защото ще изгуби голяма част от аромата си и това се дължи най-вече на факта, че олиото губи уханието си извън бутилката.
Комбинирайте различни видове оцет и олио, докато не постигнете съвършенството в приготвянето на различните видове дресинг. Така ще намерите дресинг, който ще ви стане любим.
Коментари