Кое е това ястие, което със сигурност е здравословно, вкусно, подходящо за всеки сезон, всяка възраст и се харесва от почитателите на всяка кухня?
Отговорът е лесен - това са салатите. Те присъстват неизменно на трапезата по всяко време на годината, биват различни видове, в зависимост от продуктите, които ги съставляват, приготвят се бързо и лесно и дават възможност за всякакви кулинарни експерименти.
Видове салати според използваните продукти за основа и добавките
Продуктите за основа на салатата се състоят само от зеленчуци или само от плодове. Може да представляват и комбинация от двете възможности с превес на тези съставки, които са по-предпочитани, или подбрани според дресинга, който ще им придаде основния вкус - сладък, кисел или микс от двата.
Основната добавка към салатата е дресингът. Традиционно за зеленчуците се използва дресинг с кисел вкус, в който са смесени оцет, лимони, олио или зехтин и различни подправки, които подсилват и акцентират този вкус. За плодовете се използва най-често сладък дресинг, който е в хармония със сладостта на повечето плодове.
Напоследък все повече набира популярност дресингът, който противопоставя различните вкусове, така че да се получи едно интересно съчетание на противоположности, които действат по-силно на вкусовите рецептори, така нареченият сладко-кисел вкус.
Ще добавим и още някои идеи, така че зеленчуковата салата, или тази с преобладаваща зеленчукова основа, да добие нов и непознат и в същото време уникален вкус.
Идеи за добавки към салати за уникален вкус
Как да добавим дресинга: Обикновено с дресинга се залива салатата и с това се смята, че добрият вкус е постигнат. Всъщност може да се получи точно обратното, ако количеството на дресинга не е добре преценено.
За да се избегне прекалено мазната салата в чинията, дресингът трябва да се изсипе не върху зеленчуците, а в края на салатиерата, по стените, и после внимателно да се обърка със зеленчуковата основа. Така няма опасност да се прекали с мазнината.
Най-добрата и подходяща добавка за овкусяване на всяка зеленчукова салата е чесънът. Неговият леко пикантен вкус се приема добре от всеки човек, а здравословните му ползи са широко известни. Има два начина да се овкуси салатата с него: чрез добавяне към дресинга, или ако се намажат стените на салатиерата с чесън. Този начин е за тези, които по-трудно приемат острия му мирис. По този начин той ще е само леко загатнат.
Мазнината - олио или зехтин може да се овкуси с билки или подправки на вкус - розмарин, канела, синап или други по избор. Това ще придаде съвсем ново вкусово усещане и може да се окаже уникалния вкус, подходящ за салатата ви.
Коментари