Маковото семе се използва в кулинарията от векове. Леко запържените макови семена приличат по вкус на орехи. Маковото семе е доста калорично – съдържа много белтъчини и мазнини.
В смлян вид маковото семе се използва като част от пикантни подправки. Маковото семе се използва за плънка за солени и сладки тестени изделия.
Маковото семе се добавя в кифлички, сладкиши, рула, пасти, то може да се добави направо в тестото или да се използва като поръска или плънка. Преди употреба маковото семе трябва да се измие с вода. За тази цел то се слага в сито, за да може водата да се отцеди.
За да стане маковото семе по-меко, то се полива с вряла вода, оставя се на топло за два часа и след това се счуква в хаванче. Така става по-плътно и по-вкусно.
Ако запържите маково семе и го добавите към лазанята или спагетите си, ще получите ястие с необичаен вкус и ще изненадате близките си.
Маковото семе често се смесва с мед за приготвяне на различни десерти. То може да се добави в йогурт, в който има пасирани плодове, и се получава вкусен и различен десерт.
Маковото семе е оригинална добавка към различни видове салати – зеленчукови или плодови. Зелевата салата е много приятна и интересна, ако към нея се добави маково семе. Картофената салата също става по-вкусна с добавка от макови семенца.
Още по-вкусни стават салатите, ако към тях се добави покълнало маково семе. За целта трябва да сложите маковото семе върху дебел слой домакинска хартия и да я полеете с вода. След като семенцата леко покълнат, се добавят в салатите, а могат да послужат и като добавка към сандвичи.
Ако добавите маково семе към панировка за месо или риба, тя ще стане още по-вкусна. Когато маковото семе се използва за плънка на тестени десерти, то се залива с вряла вода, след 2 часа се счуква в хаванче и към него се добавя захар, ванилия, сметана, мед или сладко – както е според рецептата.
С маково семе можете да направите лесен и бърз десерт от праскови или нектарини. Разрязвате ги на две, отстранявате костилките и пълните половинките със смес от захар, сметана, смлени лешници и маково семе.
Коментари