Gotvach.bg»Статии»Какво да сготвя»Апетитни сладки с маково семе

Апетитни сладки с маково семе

Макови бисквити
Метален сушилник за съдове на два етажа
Практичен аксесоар за вашия дом:
Метален сушилник за съдове на два етажа
59.00 лв.

Обикновено маковото семе се използва в хлебни изделия и дребни сладки – понякога изделията просто се поръсват с тях. Избрали сме рецепти, в които маковите семена се слагат в тестото.

Първата рецепта е лесна и става сравнително бързо. Ето и каква се необходимите продукти:

Локумки с маково семе

Необходими продукти: 3 ч.ч. брашно, 1 ч.л. сода, 1 ч.ч. олио, 1 ч.ч. вода, 2 – 3 с.л. маково семе, кора от лимон, 100 г локум, щипка сол

Начин на приготвяне: В подходяща тенджера сложете на котлона водата и мазнината. След като сместа заври, веднага отдръпнете от котлона и добавете содата за хляб и една щипка сол. После изсипете брашното и лимоновата кора и разбъркайте хубаво, докато се стегне сместа и се получи тесто. Веднъж объркано, тестото трябва да се остави хубаво да се охлади.

Сладки с мак

Маковото семе можете да сложите в самото тесто, ако желаете. Друг вариант е, когато започнете да оформяте топчетата, да направите малка вдлъбнатина от едната страна и да сложите там парченце локум и маково семе. После печете на умерена фурна, докато топчетата се позачервят. След като се изпекат, можете да ги оваляте в пудра захар.

Следващото предложение е за бисквити с портокалов аромат. За целта ще ви трябва пакетче масло, задължително меко, което да смесите с вече разбърканите ½ ч.ч. пудра захар, ¼ ч.ч. царевично нишесте, 1 ч.ч. брашно и ½ ч.ч. сол.

После прибавете кора от един портокал, настъргана на ситно, както и около 1 с.л. маково семе. Хубаво размесете тестото и оставете на хладно да постои около час.

След това от направеното тесто разточвате лист – да бъде с дебелина около 1 см. Изрязвате формички, каквито пожелаете, след което надупчвате с вилица всяка сладка. Фурната загрейте на около 160 градуса – сложете тавата, която е предварително покрита с домакинска хартия и в която сте наредили сладките.

Имайте предвид, че за около 10 минути сладките са готови – достатъчно е да се зачервят отдолу и можете да ги вадите. Прехвърлете ги с помощта на шпатула в подходящ съм и ги оставете да изстинат напълно преди да ги похапнете.

За да бъде пълно удоволствието, когато дойде моментът за дегустация, можете да си приготвите ароматен чай от липов цвят като допълнение.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest