Обикновено маковото семе се използва в хлебни изделия и дребни сладки – понякога изделията просто се поръсват с тях. Избрали сме рецепти, в които маковите семена се слагат в тестото.
Първата рецепта е лесна и става сравнително бързо. Ето и каква се необходимите продукти:
Локумки с маково семе
Необходими продукти: 3 ч.ч. брашно, 1 ч.л. сода, 1 ч.ч. олио, 1 ч.ч. вода, 2 – 3 с.л. маково семе, кора от лимон, 100 г локум, щипка сол
Начин на приготвяне: В подходяща тенджера сложете на котлона водата и мазнината. След като сместа заври, веднага отдръпнете от котлона и добавете содата за хляб и една щипка сол. После изсипете брашното и лимоновата кора и разбъркайте хубаво, докато се стегне сместа и се получи тесто. Веднъж объркано, тестото трябва да се остави хубаво да се охлади.
Маковото семе можете да сложите в самото тесто, ако желаете. Друг вариант е, когато започнете да оформяте топчетата, да направите малка вдлъбнатина от едната страна и да сложите там парченце локум и маково семе. После печете на умерена фурна, докато топчетата се позачервят. След като се изпекат, можете да ги оваляте в пудра захар.
Следващото предложение е за бисквити с портокалов аромат. За целта ще ви трябва пакетче масло, задължително меко, което да смесите с вече разбърканите ½ ч.ч. пудра захар, ¼ ч.ч. царевично нишесте, 1 ч.ч. брашно и ½ ч.ч. сол.
После прибавете кора от един портокал, настъргана на ситно, както и около 1 с.л. маково семе. Хубаво размесете тестото и оставете на хладно да постои около час.
След това от направеното тесто разточвате лист – да бъде с дебелина около 1 см. Изрязвате формички, каквито пожелаете, след което надупчвате с вилица всяка сладка. Фурната загрейте на около 160 градуса – сложете тавата, която е предварително покрита с домакинска хартия и в която сте наредили сладките.
Имайте предвид, че за около 10 минути сладките са готови – достатъчно е да се зачервят отдолу и можете да ги вадите. Прехвърлете ги с помощта на шпатула в подходящ съм и ги оставете да изстинат напълно преди да ги похапнете.
За да бъде пълно удоволствието, когато дойде моментът за дегустация, можете да си приготвите ароматен чай от липов цвят като допълнение.
Коментари