Маковото семе е уникална подправка, поради способността му да се прибавя както към солени, така и към сладки продукти. В сладкарството неговата употреба е широко застъпена, докато в бита е слабо популярна.
Това трябва да се промени, тъй като маковото семе придава на сладките изделия интересен и нов вкус, който радва всеки ценител. Ето няколко рецепти, които може да пробвате у дома:
Гевречета с маково семе
Необходими продукти: 3 яйца, ½ ч.ч. кисело мляко, 2/3 ч.ч. пудра захар, 1 ч.л. амонячна сода, ½ ч.ч. олио, 2 ванилии, лимонова кора, брашно, маково семе.
Начин на приготвяне: Яйцата се разбиват със захарта. Добавя се мазнината, киселото мляко с разтворенета в него сода, настърганата лимонова кора, ванилиите и брашното.
От полученото тесто се отделят малки топчета, които се оформят като малки рула. Нареждат се в намазнена тавичка, като краищата им се съединяват. Отгоре се намазват с разбито яйце и се поръсват с маково семе. Пекат се в умерена фурна. Поднасят се поръсени с пудра захар.
Кейк с маково семе
Необходими продукти: 250 г краве масло, 1 ч.ч. захар, 4 яйца, 2 1/2 ч.ч. брашно, 2 ч.л. бакпулвер, 1/4 ч.л. морска сол, 2 ч.л. маково семе, 1 1/2 ч.ч. прясно мляко, сока от лимон и половина.
Начин на приготвяне: Брашното, бакпулверът и солта се пресяват и се смесват с маковото семе. Отделно се смесват прясното мляко и лимоновия сок.
Маслото се разбива и постепенно му се прибавя захарта. Бие се до пълното и стопяване, след което се прибавят едно по едно яйцата.
Постепенно се смесват със сухите съставки и млякото, като се редуват.
Фурната се загрява на 170 градуса. Формите за печене се намазват с масло и се покриват с хартия за печене. Сместа се изсипва в тях и се изравнява.
Кейкът се пече 50 минути или до суха клечка. Гарнира се със заквасена сметана, пудра захар и плодове по избор.
Коментари