С наближаването на Коледа можете да изненадате семейството, като приготвите традиционен славянски коледен десерт с пшеница.
Необходими продукти: 150 грама мак, 200 г пшеница, 50 грама орехови ядки, 50 грама стафиди, ванилия, мед и захар на вкус.
Измийте добре пшеницата, залейте с вода и сварете до готовност. Залейте мака с гореща вода и оставете да престои, докато не се превърне в тъмна паста.
Прецедете, счукайте в хаванче, смесете с пшеницата, добавете нарязаните на ситно орехи, стафидите, меда, захарта и ванилията. Пресипете в красив съд и сервирайте охладена.
Коледни понички се правят, като се замесва тесто от две чаени чаши брашно, една чаена чаша вода или прясно мляко и щипка сол. Замесва се тесто и се оставя за половин час.
Разточва се и от него се оформя руло, което се нарязва на равни части. От всяка част се прави нещо като малка палачинка, пълни се с плънка и се защипват краищата.
Плънката може да е от пресни плодове, в които сте добавили захар, или от сладко, може да се замени и със сирене или гъби. Поничките се пекат на двеста градуса и след изваждането се мажат с разтопено масло.
Бадемови сладки за коледната трапеза се приготвят лесно, като се направи тесто от 220 грама портокалов конфитюр, 100 грама мед, 100 грама захар, щипка канела, щипка кориандър, 2 яйца, 200 грама брашно, две чаени лъжички бакпулвер, 200 грама смлени бадеми.
Портокаловият конфитюр, медът, захарта, канелата и кориандърът се нагряват на водна баня. Леко се охлажда и се добавят яйцата, пресятото брашно и бадемите.
Тестото се разпределя в голяма тава и се изпича един час на сто и двадесет градуса. Изстиналото печиво се покрива с кърпа и се остава един ден.
След това се реже на ивици. Нагряват се сто грама светъл конфитюр, например от кайсии, претрива се през сито. С него се намазва всяка ивица и се украсява със захаросани портокалови корички.
Други много популярни идеи за десерти около Коледа са:
- щолен;
- напукани сладки.
Коментари