Всеки плод или зеленчук трябва да се яде, когато е в сезона си, в това няма никакъв спор. А какво е най-характерно за есента? Също безспорно това е тиквата. Богата на витамините А, С и тези от В групата и без никакви мазнини и холестерол, тя е сред най-полезните храни, които трябва да похапвате есенно време.
За съжаление, мнозина от нас са свикнали да приготвят тиквата с прекалено много захар или пък с високомаслена сметана. Логично е, че приготвена по този начин, калориите ѝ вече драстично се покачват.
Ето защо тук решихме да споделим с вас два не толкова популярни варианта за приготвяне на тиква, които са хем сладки, хем полезни за здравето ви. Тези полезни есенни сладки изкушения с тиква са истинска вкусотия за малки и големи!
Пълнена тиква
Чували сме, че тиквата може да е с най-разнообразен пълнеж и да бъде изпечена цяла. Може дори да си приготвите капама в тиква, но тук все пак сме избрали само сладки изкушения с тиква, които освен вкусни са и полезни. По повод полезното ще изключим и пълнената тиква с локум, която също е много вкусна, но има толкова много калории в нея, че не можем да я причислим към нашето меню от полезни рецепти.
За сметка на това можете обаче да напълните тиквата със смес от ядки и сушени плодове, а за подсладител да използвате само мед, и то в малки количества.
Снабдете се с неголяма тиква Цигулка. За целта ви трябва само долната ѝ тумбеста част, която се измива и издълбава. В купа смесете около чаша и половина ядки по ваш избор (бадеми, орехи, лешници, кашу и т.н.), които трябва да са леко счукани и около 2 ч.ч. сушени плодове отново по ваш избор (кайсии, фурми, смокини, праскови, горски плодове и др.), добавете малко мед (не повече от 3 с.л) и канела.
Разбъркайте сместа, напълнете с нея тиквата, покрийте я с алуминиево фолио и я сложете да се пече за около 2 часа на 200 градуса. Махнете фолиото и я оставете да се запича за още 40 мин. Така ще разполагате не само с вкусен десерт, но поради здравословните съставки като мед, сушени плодове и ядки, той ще е и полезен.
Здравословни сладки от тиква с овесени ядки
За тази рецепта за десерт с тиква е необходимо предварително да разполагате с около 200 г вече изпечена тиква, 1 ч.ч. ситно нарязани сушени плодове по ваш избор и 1 ч.ч. смлени орехови ядки.
В голяма купа намачкайте тиква, добавете към нея 1 намачкан банан, сушените плодове, смлените ядки, няколко лъжици кокосово масло и 1 ч.ч. овесени ядки, към които сте добавили половин пакетче бакпулвер.
Замесете тесто, оформете от него бисквитки с тиква, които се пекат в предварително загрята на 180 градуса фурна. За да си спестите старателното миене на тавата после, е добре да я застелете с хартия за печене и така да редите бисквитките, като оставяте достатъчно разстояние помежду им. Да ви е сладко!
Коментари