Тиквата и ябълката са едни от първенците по здравословни ползи в своите хранителни категории. Тиквата е един от най-полезните зеленчуци, а ябълката – един от най-здравословните плодове.
Комбинацията между тиква и ябълка може да създаде разнообразни и вкусни ястия с широк спектър от здравословни ползи.
Тиквата допълва сладостта на ябълката и добавя интересен аромат и текстура към ястията. Едновременно с баланса от вкусовите им качества, комбинацията между тиквата и ябълката предоставя още редица ползи за здравето. Тиквата е богат източник на антиоксиданти и фибри, докато ябълката е източник на антиоксиданти, минерали и диетични фибри.
За да се постигне здравословна и същевременно вкусна комбинативна рецепта между двата продукта, то няма по-добро предложение от сладкото с тикви и ябълка. Това е идеалното плодово сладко за гарниране на американски палачинки, тиганички и гофрети.
Рецепта за сладко от ябълки и тиква
Ето какви продукти са ви необходими:
![Сладко от тиква](/files/lib/600x350/pumpkin-cooking.webp)
500 грама тиква, нарязана на малки кубчета;
500 грама ябълки, нарязани и изчистени от семената;
300 грама захар;
Сок от 1 лимон;
1 ч. л. канела;
Начин на приготвяне:
Един от методите за приготвяне на сладкото от ябълки и тиква е в готварска печка. Методът е лесен и конвенционален, като не отнема значително време.
Първо в голям тиган или готварска печка сложете нарязаната свежа тиква, ябълките, захарта и лимоновия сок. Загрейте на средна степен и разбърквайте съставките. След това добавете канелата и мускатния орех, ако ги използвате.
Намалете огъня и оставете да къкри около 45 минути до 1 час, докато сместа се сгъсти и стане достатъчно сладка. Разпределете тиквеното сладко в стерилизирани буркани и затворете гърлата им добре.
![Сладко от тиква и ябълки - неустоима есенна наслада](/files/lib/600x350/pumpkin-jam-jar.webp)
Стерилизирайте бурканите, ако желаете да удължите срока на сладкото, като ги поставите в голям тиган с вода и ги варите за около 10 минути. След като се охладят, сладкото е готово за съхранение.
Вторият метод за приготвяне на сладкото от тиква и ябълки е в блендер. Необходимите съставки са същите, като тънката разлика е, че след разбъркването на съставките в тигана, ти изсипвате в блендер. В него ги пюрирате до получаване на хомогенна смес. След това връщате съставките в готварския съд и оставете да къкрят в продължение на още 10-15 минути.
Вижте също:
Коментари