Gotvach.bg»Статии»Какво да сготвя»Сладко от тиква и ябълки - неустоима есенна наслада

Сладко от тиква и ябълки - неустоима есенна наслада

Мармалад от тиква

Тиквата и ябълката са едни от първенците по здравословни ползи в своите хранителни категории. Тиквата е един от най-полезните зеленчуци, а ябълката – един от най-здравословните плодове.

Комбинацията между тиква и ябълка може да създаде разнообразни и вкусни ястия с широк спектър от здравословни ползи.

Тиквата допълва сладостта на ябълката и добавя интересен аромат и текстура към ястията. Едновременно с баланса от вкусовите им качества, комбинацията между тиквата и ябълката предоставя още редица ползи за здравето. Тиквата е богат източник на антиоксиданти и фибри, докато ябълката е източник на антиоксиданти, минерали и диетични фибри.

За да се постигне здравословна и същевременно вкусна комбинативна рецепта между двата продукта, то няма по-добро предложение от сладкото с тикви и ябълка. Това е идеалното плодово сладко за гарниране на американски палачинки, тиганички и гофрети.

Рецепта за сладко от ябълки и тиква

Ето какви продукти са ви необходими:

Сладко от тиква

500 грама тиква, нарязана на малки кубчета;

500 грама ябълки, нарязани и изчистени от семената;

300 грама захар;

Сок от 1 лимон;

1 ч. л. канела;

Начин на приготвяне:

Един от методите за приготвяне на сладкото от ябълки и тиква е в готварска печка. Методът е лесен и конвенционален, като не отнема значително време.

Първо в голям тиган или готварска печка сложете нарязаната свежа тиква, ябълките, захарта и лимоновия сок. Загрейте на средна степен и разбърквайте съставките. След това добавете канелата и мускатния орех, ако ги използвате.

Намалете огъня и оставете да къкри около 45 минути до 1 час, докато сместа се сгъсти и стане достатъчно сладка. Разпределете тиквеното сладко в стерилизирани буркани и затворете гърлата им добре.

Сладко от тиква и ябълки - неустоима есенна наслада

Стерилизирайте бурканите, ако желаете да удължите срока на сладкото, като ги поставите в голям тиган с вода и ги варите за около 10 минути. След като се охладят, сладкото е готово за съхранение.

Вторият метод за приготвяне на сладкото от тиква и ябълки е в блендер. Необходимите съставки са същите, като тънката разлика е, че след разбъркването на съставките в тигана, ти изсипвате в блендер. В него ги пюрирате до получаване на хомогенна смес. След това връщате съставките в готварския съд и оставете да къкрят в продължение на още 10-15 минути.

Вижте също:

- Рецепти за сладко от ябълки;

- Щрудел с тиква и ябълки;

- Мармалад с тиква и ябълки.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest