През есента актуални в кухнята са ястия с тиква. Плодовият зеленчук има невероятен аромат и мек вкус, които го превръщат в желан продукт за редица рецепти. Тиквата сама по себе си е есенният специалитет.
Тиквата е сравнително траен есенен зеленчук и може би поради тази причина именно през този сезон ядем най-много апетитни, сладки и солени ястия с нея. Да видим някои от тях:
Бухтички с тиква
Необходими продукти: 1 средно голяма тиква, обелена, почистена от семето и нарязана на кубчета, 2 с.л. царевично брашно, 50 г фина пудра захар - за поръсване, ½ ч.л. смляна канела, 50 г обикновено брашно, 1 л олио, за пърженето, 2 с.л. пудра захар, щипка смляно индийско орехче, за украса;
За тестото: 100 г обикновено брашно, 100 г царевично брашно, ½ ч.л. бакпулвер, 300 мл студена газирана вода;
Начин на приготвяне: Тиквата се сварява в голяма тенджера с вряща подсолена вода до омекване, за 15-20 минути. Парчетата се отцеждат и оставят да изстинат, след което се намачкват в голяма купа, заедно с 2 с.л. царевично брашно, пудрата захар и смляната канела. Трябва да се получи гладко пюре.
Олиото се загрява в дълбок тиган с дебело дъно до 180 градуса. Бакпулверът се пресява със 100 г обикновено брашно и царевичното брашно в голяма купа. Добавя се толкова газирана вода, колкото да се получи меко тесто, като се бърка с телена бъркалка.
От полученото тесто се оформят малки сплескани топчета, които се поръсват с брашно. Пържат се на маслена баня в горещото олио на порции, като се обръщат от време на време.
Готовите бухтички се вадят от тигана и се оставят да се отцедят от мазнината върху кухненска хартия зад 2-3 минути. Подреждат се в подходящ съд, покрит с хартиени салфетки, и се украсяват с пудрата захар, смесена с щипка смляно индийско орехче.
Супа с тиква и кестени
Необходими продукти: 600 г тиква, 600 г керевиз. 12 броя кестени, ½ л прясно мляко, 2 с.л. кориандър, канела, черен пипер, сол;
Начин на приготвяне: Почистеният корен кервиз и тиквата се нарязват на кубчета. Измиват се и се слагат в тенджерата. Прибавя се млякото, което се разрежда с вода. Подправя се със сол, черен пипер и се кипва. Вари се на слаб огън около 20 минути, като се бърка постоянно.
Супата се маха от огъня и се разбива с миксер, след което отново се вари на слаб огън. Прибавят се нарязаните на парченца, предварително сварените и обелени кестени, кориандърът и канелата. Разбърква се и се сервира.
Коментари