Gotvach.bg»Статии»Какво да сготвя»Идеи за есенни ястия и специалитети

Идеи за есенни ястия и специалитети

Есенни рецепти

Преди същинската зима да ни обгърне и тежките мезета и вина да започнат да се редят едно след друго, все още имаме възможност да използваме есенните зеленчуци и плодове пълноценно в готвенето.

През есента наблегнете на тиквените специалитети - печена тиква с подправки, тиквено къри, тиквени супи, пълнена тиква с плънка по ваш избор и т.н. Освен че са вкусни, тиквените изкушения са и много полезни, защото зареждат организма с важни хранителни вещества.

Първата есенна гозба, която сме избрали да предложим, си е същинско основно ястие, макар че някои го определят и като предястие. Става дума за пълнени картофи с телешко месо – ако не сте привърженик на телешкото, винаги можете да го смените и дори да го изключите.

Пълнените картофи могат да се приготвят само със зеленчуци, стига това да е по ваш вкус. За да си направите тези пълнени картофи, ще ви трябва накълцано на ситно телешко месо, което да запържите заедно със ситно нарязания лук.

Пълнени картофи

След това трябва да прибавите булгур, червен пипер, черен пипер, чубрица, джоджен, индийско орехче, домати от консерва.

Всичко това се изпържва. Картофите се обелват и издълбават и се пълнят със сместа. Следва да се наредят в тава и да се изпекат – слагате ги в тава и ги заливате с 1 ч.ч. вода. След като се поизпекат, ги поръсете със ситно скълцан чесън и босилек.

Ако пълнените картофи все пак не ви се струват достатъчно за вечеря, към тях може да прибавите някакъв аламинут – например пилешки дреболии на тиган. И по-конкретно това са пилешки дробчета, които предлагаме да запържите в мазнина.

Скумрия

Звучи лесно и не особено оригинално, но бихте могли да обогатите рецептата – предварително накиснете дробчетата в мазнина, прясно мляко, изцеден пресен лимон, черен пипер, чубрица и малко сол. След около два часа можете да извадите дробчетата и да ги оставите да се изцедят, след което да ги изпържите.

Следващото ни предложение е за риба – рецептата не е особено сложна и можете да прибавите и премахнете продукти. Подбрали сме ястие със скумрия, защото е сравнително достъпна, а не може да се отрече, че е и вкусна. Ето и какво ви е нужно, за да си го приготвите:

Пълнена скумрия

Необходими продукти: 4 скумрии, 2 пиперки, люти чушки, домат, чесън, магданоз, сол, олио, черен пипер, босилек, бяло вино.

Начин на приготвяне: Рибата се изчиства и поръсва със сол и черен пипер отвътре и отвън. Нарязвате останалите продукти без босилека на ситно и ги задушавате в мазнина.

Напълвате скумриите със сместа и нареждате рибата в тавичка – върху нея сложете резени домат, поръсвате с босилек, наливате бялото вино и печете в умерена фурна.

И тъй като есента е сравнително хладен сезон, вместо чаша бира към ястието, може да си налеете бяло вино – ще се допълва чудесно с вкуса на рибата.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest