Есента е един от най-прекрасните и обаятелни сезони. Апетитната салата е освежаващо, витаминозно блюдо, което ни осигурява богат избор през цялата година, но по-хладните месеци ни дават изобилие от сезонни продукти като ябълки и круши, както и изобилни съставки като сирене, ядки и месо.
Предлагаме ви няколко идеи за вкусни и витаминозни есенни салати.
Салата с ябълки и чедър
Продукти:
• 1 чаша ябълков сайдер или ябълков сок
• 2 супени лъжици ябълков оцет
• 1 чаена лъжичка мед
• 1 чаена лъжичка сол
• 1 чаена лъжичка едро смлян черен пипер
• 2 средни марули, нарязани на едри парчета
• 2-3 средни ябълки, обелени и тънко нарязани на филийки
• 1 чаша орехи, печени
• 200 г сирене Чедър
Начин на приготвяне:
В купичка, смесете заедно ябълковия сок, оцета, меда, чаената лъжичка сол и чаената лъжичка едро смлян черен пипер. В купа за салата, добавете марулята и резенчета ябълка, разбъркайте добре. Полейте салатата с получения сос и отново разбъркайте. Отгоре поръсете есенната салата с орехите и сиренето.
Салата с круши
Продукти:
• 1 голяма маруля, нарязана на парчета с размер на хапка
• 1 супена лъжица зехтин или масло
• 2 зрели круши, почистени и нарязани по дължина
• 100 мл. ябълков оцет
• 1 чаена лъжичка горчица
• 1 чаена лъжичка захар
• Сол и черен пипер на вкус
Начин на приготвяне:
1. В голяма купа, поставете нарязаната маруля.
2. В незалепващ тиган, разтопете маслото или зехтина. След като се загрее мазнината добавете крушите за 10 до 15 минути или докато не започнат да омекват и да добият приятно златист цвят.
3. Междувременно, в чашата, разбъркайте оцета, горчицата, захарта, чаена лъжичка сол и чаената лъжичка едро смлян черен пипер. Добавете сместа в тигана с круши, и оставете да се готви за около 1 минута или докато течността започне да се сгъстява.
4. След като леко се охладят, изсипете крушите и течността от тигана в купата с маруля. Сервирайте веднага върху плато тази вкусна салата.
Салата с целина
Продукти:
• 4 стръка целина
• 2 супени лъжици ябълков оцет
• 2 супени лъжици мед
• 1/4 чаена лъжичка сол
• 2 зрели круши
• 1 чаша, ситно нарязано на кубчета сирене Чедър
• 1/2 чаша нарязани орехи
• Прясно смлян черен пипер
• 2 средни марули
Начин на приготвяне:
1. Накиснете целината в купа с ледена вода за 15 минути. След което я изцедете и подсушете. Нарежете на ситни парчета.
2. Смесете оцета, меда и солта в голяма купа до получаване на хомогенна смес. Добавете крушите, внимателно разбъркайте. Добавете целината, сиренето и орехи, разбърква се докато се смесят добре. Подправете с черен пипер. Разделете листата на марулите между 6 плочи и отгоре изсипете готовата вкусна есенна салата. Сервира се при стайна температура или охладена.
Свикнали сме да свързваме повече лятото със свежи зеленчукови блюда. Но истината е, че и в студеното време можете да си приготвите есенни салати, на които никой не може да устои.
Коментари