Gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»Идеи за празнични желирани салати

Идеи за празнични желирани салати

Идеи за празнични желирани салати

Желираните салати са страхотна алтернатива на традиционните познати салата. Желираната текстура преобразява обикновената салата в красиво изискано ястие, което да придаде съвсем различно излъчване на трапезата.

От името си се подразбира, че желираната салата има структурата на желе. Това се дължи на основната ѝ отличителна съставка желатина. Текстурата на желе придава на красивата празнична салата по-структуриран вид, поради което финалната й визия е по-красива, изискана и подходяща за всяка празнична трапеза.

Домашните желирани салати са най-доброто решение за подготовката на всеки празник. Те са подходящи за украса и същевременно предлагат перфектния старт на всяко хранене.

Ето и някои идеи за празнични желирани салати

Желирана руска салата

Идеи за празнични желирани салати

За тази домашна зимна салата са ви необходими 250 г майонеза; картофи – 5 бр.; ½ малка кофичка заквасена сметана; 3-4 бр. кисели краставички; ½ консерва с грах; 1 бр. морков; 150 г шунка; сол; черен пипер; 1 пакетче желатин; ½ глава лук.

Първата стъпка е да сварите картофите заедно с моркова. След това ги нарязвате на кубчета заедно с шунката и краставичките. Смесвате ги с граха, майонезата, заквасената сметана и смления лук. На водна баня разтопявате предварително разтворения в хладка вода желатин. Прибавяте го към сместа с продуктите и овкусявате с черен пипер и сол. Готовата руска желирана салата се изсипва във форма, облята със студена вода. Поставя се няколко часа в хладилника, за да се сдобие с желирана текстура.

Желирана салата с пилешко месо

За нея са ви необходими: 1 пилешко филе; 3 кисели краставички; 5 яйца; 2 картофа; 200 г майонеза; 2 стръка пресен лук; 1 дафинов лист; 1 скилидка чесън.

За желето ти трябват: 30 г желатин; черен пипер; сол; бульон.

Сварявате картофите и ги нарязвате на кубчета. Сварявате и яйцата. В подсолена вода сварявате пилешкото филе, заедно с дафиновия лист, чесъна и черен пипер на вкуса.

Желирана салата с пиле
Снимка: Ivana Krasteva-Pieroni

Изваждате и нарязвате готовото месо, като прецеждате бульона. След това желатинът се облива с 200 мл от бульона и се разбърква. Оставя се за 30 минути, за да набъбне, като след това се загрява на котлона до разтваряне.

Налива се още 600 мл от бульона, като течността се разбърква и разпределя в широк съд. Слоят трябва да бъде с височина около 1 см. Слага се в хладилник, докато придобие желирана структура.

Върху купа се поставя прозрачно фолио. На него се поставят картофите, поръсват се с накълцан лук и след това се намазват с майонеза. Отгоре се поставят киселите краставички, пилешкото филе и пак майонеза. Крайният слой е от нарязаните яйца и отново майонеза. Завивате купата с фолио и поставяте в хладилник за няколко часа.

Готовото желе се нарязва на квадрати, които се изваждат от формата. Готовата празнична салата може да извадите, като обърнете наопаки купата и премахнете фолиото. Отгоре намазвате с майонеза и поставяте квадратчетата от желираната салата.

Вижте още коя е алтернативата на желатина, както и всички наши предложения за руска салата, без която няма как да минат Коледа и Нова година.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest