Коледа и Нова година са е най-светлите семейни празници. На тях се събира цялото семейство в топлия и уютен дом на пълната празнична трапеза.
Както всички знаем, менюто в тези празнични дни е доста разнообразно. А трапезата не би била пълна без вкусно свинско печено под различни форми. Ще ви предложим няколко варианта на печено месо, които са идеални за всяка празнична трапеза.
Първата празнична рецепта, с която ще започнем и на която доста семейства залагат на трапезата в Коледните и Новогодишни празници, е:
Пълнената пуйка
Тук може да се импровизира много с плънката, с която ще се напълни пуйката. Ние ще заложим на един класическите зимни варианти с продукти, присъстващи във всяко домакинство.
Необходими продукти: Пуйка, Кисело зеле, Ориз, Праз, Дреболиите от пуйката, Гъби, Мед, Зелев сок, Подправки по избор
Начин на приготвяне: Пуйката оставяме да се размрази. Смесваме 2 с.л. мед със зелев сок, черен пипер и чесън на прах. Намазваме хубаво пуйката и оставяме на хладно за няколко часа.
Киселото зеле и праза нарязваме на ситно. Дреболиите също нарязваме. В дълбок съд си нагряваме мазнина. Запържваме дреболиите, добавяме червен и черен пипер. След това добавяме нарязаните праз, гъби и кисело зеле. Готвим за около 10 минути. Накрая добавяме почистения и измит ориз. Готвим до изпаряване на водата. След това с плънката пълним пуйката и я зашиваме. Поставяме я в тавата и покриваме с фолио. Печем около 2:30-3:00 часа. Малко преди да извадим пуйката, махаме фолиото и запичаме.
Шпиковано свинско месо
Необходими продукти:
Свинска плешка, Чесън-скилидки, Горчица, Морков, Сол, Черен пипер, Вино-бяло
Начин на приготвяне:
Правим си смес от горчицата, черния пипер и солта. Намазваме добре месото и го оставяме на хладно за няколко часа. След това правим по няколко дупчици в месото и напъхваме скилидките чесън и парченцата моркови. Навиваме месото на руло и го връзваме с конци. Поставяме свинското руло в тава, наливаме малко вино, покриваме с фолио и печем. Преди да го извадим, махаме фолиото и запичаме.
Свински пържоли с гъби в гювеч
Необходими продукти: Свински пържоли, Гъби-мариновани, Моркови, Праз, Чесън, Вино-червено, Сол, Черен пипер, Чубрица
Начин на приготвяне:
Пържолите овкусяваме със сухите подправки. Запечатваме ги на тиган от двете страни. В същата мазнина си задушаваме ситно нарязаните зеленчуци. Подреждаме продуктите в гювеча, като редуваме ред пържоли, ред зеленчуци. Сипваме около 1/2 ч.ч. вино и печем за около 1:30 ч.
Правим си кашичка от брашно и вода и сипваме в гювеча. Разбъркваме внимателно и връщаме в изключената фурна. Така имаме едни сочни празнични пържоли, с който ще очароваме всички гости.
Светли и вкусни празници на всички!
Коментари