Печената тиква е любим десерт на много хора, но всеки я приготвя по различен начин. Да разгледаме няколко рецепти за печена тиква, които стават много бързо, не изискват много продукти и стават много вкусно.
Печена тиква с мед, орехи и канела
Необходими са: тиква, мед, орехи, малко канела за аромат
Начин на приготвяне: След като сте изчистили добре тиквата от семките й, трябва да я нарежете на едри парчета и да я сварите. След като е омекнала се наражда в тава с кората надолу и се слага върху всяко от парчетата 1 с.л. мед, малко канела и предварително натрошени орехи. В тавата можете да долеете вода около 1 – 2 см, след което е готова за печене. Тиквата не се пече дълго, особено след като вече е преминала през един вид термична обработка – варенето.
Същата рецепта може да си приготвите като вместо водата добавите прясно мляко – парчетата стават много ароматни и вкусни ако добавите в млякото 2–3 прахчета ванилия.
Печена тиква с карамел
Необходими са: тиква, 1 ч.ч. захар, 1 ч.ч вода
Начин на приготвяне: След като добре сте почистили тиквата от семки, е добре и да премахнете кората. Напълно почистена тиквата се нарязва на по-малки парчета – големи долу-горе колкото една кибритена кутийка.
В тенджера загрявате захарта и я изчаквате хубаво да се карамелизира, след това наливате водата и разбърквате хубаво докато се разтвори карамела. Нареждате парчетата тиква в тава, добавяте малко мазнина, след което я заливате с карамелената вода. Необходими са около 30 минути, за да бъде готов десерта, включете фурната на силна степен.
Тиквен сладкиш на фурна
Необходими са: тиква, 1 ч.ч захар, 1 ч.ч смлени орехи, 3 яйца, 1 ч.ч прясно мляко, 1 ч.л. канела, 3- 4 с.л краве масло
Начин на приготвяне: Тиквата се обелва и изчиства, после се нарязва на малки парчета, слага се в тенджера и се долива вода да покрие парчетата. Слагате я на котлона и я отдръпвате, след като е омекнала. В купа разбивате жълтъците от яйцата, след което постепенно прибавяте другите продукти.
В друг съд разбивате на сняг белтъците, след което ги добавяте към другата смес и разбърквате внимателно. Тиквата се пюрира и се добавя към яйцата, млякото и останалите продукти. Хубаво трябва да разбърквате, за да се уеднакви сместа, после слагате в тава, която предварително сте намазали с масло и изпичате в умерена фурна.
Коментари