Gotvach.bg»Статии»Какво да сготвя»Вкусни идеи за салати с тиква

Вкусни идеи за салати с тиква

Вкусни идеи за салати с тиква
Кана с преса за кафе и чай  600 мл
Практичен аксесоар за вашия дом:
Кана с преса за кафе и чай 600 мл
18.00 лв.
Виж ››

Тиквата е истинско кулинарно бижу на есента – богата на витамини, фибри и сладък вкус, който допълва идеално различни съставки в салатите.

В тази статия ще откриете три свежи рецепти за салати с тиква, които комбинират здравословни и вкусни продукти. Те са перфектни както за лек обяд, така и като гарнитура към основни ястия.

Салата с тиква и леща

Тази салата с тиква е хранителна, засищаща и чудесен източник на протеини. Лещата и тиквата се допълват идеално, създавайки комбинация от вкусове и текстури, които ще ви заредят с енергия.

Необходими продукти:

200 г тиква, нарязана на кубчета

100 г леща

1 малка глава червен лук, нарязан на тънки полумесеци

Шепа пресен магданоз, ситно нарязан

Шепа рукола

1 с.л. зехтин

1 с.л. лимонов сок

Сол и черен пипер на вкус

Начин на приготвяне:

Вкусни идеи за салати с тиква

Сварете лещата според инструкциите на опаковката и я оставете да се охлади.

Запечете тиквените кубчета в предварително загрята фурна на 200°C за около 20 минути, докато омекнат и леко се карамелизират.

В купа смесете охладената леща, изпечената тиква, червения лук, магданоза и руколата.

Овкусете със зехтина, лимоновия сок, сол и черен пипер.

Разбъркайте добре и сервирайте предложението с тиква и леща.

Салата с тиква и чери домати

Салата, която носи вкуса на есента и е лека, но пълна с цветове и свежест. Чери доматите добавят сочност и киселинност, която се комбинира отлично със сладката тиква.

Необходими продукти:

200 г тиква, нарязана на кубчета

150 г чери домати, разполовени

Шепа бейби спанак

50 г ядки (орехи или тиквени семки)

1 с.л. зехтин

1 с.л. балсамов оцет

1 ч.л. мед

Сол и черен пипер на вкус

Начин на приготвяне:

Изпечете тиквата във фурна на 200°C за около 20 минути или докато омекне.

В голяма купа смесете чери доматите, бейби спанака и изпечената тиква.

В малка купичка разбъркайте зехтина, балсамовия оцет и меда, докато получите дресинг. Овкусете със сол и черен пипер.

Полейте салатата с дресинга и поръсете с ядките.

Сервирайте веднага, за да се насладите на свежестта и контраста във вкусовете.

Вкусни идеи за салати с тиква

Салата с тиква и сирене

За тези, които обичат комбинацията от сладко и солено, салатата с тиква и сиренце е перфектен избор. Кремообразното сирене придава плътност и баланс на вкусовете, а тази рецепта е идеална за любителите на по-изискани салати.

Необходими продукти:

200 г тиква, нарязана на кубчета

100 г сирене (козе, фета или синьо сирене)

Шепа микс от зелени салати (рукола, спанак, айсберг)

2 с.л. печени тиквени семки

1 с.л. зехтин

1 с.л. ябълков оцет

1 ч.л. мед

Сол и черен пипер на вкус

Начин на приготвяне:

Запечете тиквата на фурна на 200°C за около 20 минути или до златисто.

В голяма купа смесете зелените салати, изпечената тиква и натрошеното сирене.

Поръсете салатата с тиквените семки.

Пригответе дресинг, като смесите зехтина, ябълковия оцет и меда. Овкусете със сол и черен пипер.

Полейте салатата с дресинга, разбъркайте внимателно и сервирайте.

Тези есенни салати с тиква са чудесен начин да разнообразите менюто си и да се насладите на пълнотата на сезонните вкусове. Тиквата добавя сладост и мекота, която се комбинира хармонично с различни зеленчуци, сирена и ядки. Опитайте някоя от тези рецепти, за да си приготвите нещо ново, вкусно и здравословно, което ще ви донесе уют и есенен аромат в кухнята!

Вижте още идеи за салати с тиква и вдъхновения за тиквени супички.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest