Сусамът е известен отдавна като божествена храна заради богатството от витамини и други хранителни вещества, които подобряват здравето, самочувствието и възвръщат енергичността.
Има специални правила за употребата на сусамовите семена в храната. Цветово те варират от бели до наситено черни. Има жълти и кафяви във всички нюанси на тези цветове.
Използването им в храната е добра идея при нужда от подобряване на работата на стомашно-чревния тракт, защото дават на тялото всички основни хранителни вещества - въглехидрати, протеини, витамини, аминокиселини и мастни киселини.
За нормализиране на метаболизма, за регулиране на кръвното налягане, за премахване на холестеролните натрупвания, при кожни заболявания, при простуди и за предпазване от рак, остеопороза, гастрит, язва и други заболявания е добре в храната на присъства сусам в различни рецепти.
В салатите тези семенца са не само ценна хранителна добавка, но и приятен начин да се овкуси салатата, да добие приятно хрупкаво усещане и да се превърне в основно блюдо, защото сусамът е високо калоричен и засища тялото. Суровият, необработен сусам с обвивката запазва всички полезни съставки в себе си, докато термично обработеният губи около 90 процента от хранителните вещества.
Затова сусамът е добре да се използва в сурово състояние. Преди това трябва Семената трябва да се оставят да престоят във вода около 10 часа. Те стават по-меки и по-големи и лесно се сдъвкват.
Подходящи салати с добавен сусам в тях са от пържени моркови, салати с тиквички, от леща и салати с домати. Салатата с червено цвекло, орехи и сусам е идеално средство за прочистване и укрепване на черния дроб. Салатата със спанак и червен лук, смесена със свежа зелена салата е не само възможност за ново вкусово усещане, но е и много полезна.
Дори популярната шопска салата може да бъде поднесена в нов кулинарен прочит като се замени сиренето със сусамови семена. На практика повечето хранителни продукти могат да се съчетаят със сусама и е въпрос за фантазия и вкус да се създаде кулинарен шедьовър с помощта на ароматните семенца.
Характерно за всички салати със сусам е, че сусамовите семена се запичат леко на тиган, преди да се добавят в салатата било като съставка за поръсване, било като част от дресинга. Това е необходима стъпка, която придава хрупкавото усещане с дъх на сусам при консумацията.
Коментари