Когато става въпрос за салати, обикновено си представяме или класическите салати от домати и краставици или онези, приготвени от различни зеленийки. Особено пролетно и лятно време. Но хубавото време не е целогодишно. Какви салати да приготвим през есента или зимата? Руска, Снежанка, салата с печени чушки или пък зелева?
Замисляли ли сте се, че можете да приготвите и салата от карфиол? Още повече, че макар и есенен зеленчук, той може да бъде намерен почти целогодишно по магазините. Има безброй начини да приготвите с него идеална салата, но тук ще ви предложим някои от най-вкусните идеи как да го оползотворите.
Салата от карфиол и броколи
Това вероятно е най-популярната салата с карфиол, която можете да си приготвите. За целта е важно единствено да бланширате броколите и карфиола, да ги отцедите и накъсате на розички. Подправете със зехтин, сол и черен пипер на вкус, разбъркайте и поръсете със ситно нарязан копър и шепа смлени орехи.
Карфиол по полски
Тази добре известна на поляците салата се приготвя от карфиол, сварени яйца, галета, лимонов сок, масло, магданоз, сол и черен пипер. Карфиолът се бланшира заедно с малко лимонов сок, след което се отцежда и се разделя на розички.
Поставя се в купа, а отделно се приготвя сос от разтопено масло (можете да използвате и зехтин), малко галета, ситно нарязан магданоз и ситно нарязани сварени яйца (може и настъргани), който се овкусява със сол и черен пипер на вкус. С този сос се залива карфиолът и салатата е готова.
Салата от карфиол и дресинг с резене
Карфиолът се бланшира, отцежда и разделя на розички. Можете към него да добавите и броколи. Тук на преден план изпъква дресингът, който се приготвя от семена от резене, бял балсамов оцет, зехтин, захар, сол и черен пипер на вкус. С него се облива салатата, а за да ѝ придадете повече естетика можете да я поднесете поръсена със смлени орехи.
Салата от карфиол, броколи, репички и сос от рокфор
В тази салата изпъква апетитният сос от рокфор, който се приготвя от намачкано с вилица сирене рокфор, кисело мляко, течна сметана за готвене, балсамов оцет (бял) и сол и черен пипер на вкус.
С този дресинг се заливат предварително сварените за не повече от 3 минути броколи и карфиол, които вече са отцедени и накъсани на розички и нарязаните на кръгчета репички. По желание можете да включите в рецептата и чери доматчета, както и няколко листа айсберг или маруля. Доста изискана и впечатляваща салата с карфиол се получава, повярвайте ни.
Салата от карфиол и репички
За тази салата, освен карфиол и репички, ще ви трябват и зехтин, ябълков оцет, връзка пресен лук, копър, сол и черен пипер. Карфиолът се бланшира, отцежда се и се отделя на розички. Поставя се в купа заедно с нарязаните на ситно лук, копър и репички (нарязани на кръгчета) и се овкусява със зехтин, оцет, сол и черен пипер на вкус. Получава се чудесна пролетна салата.
Салата от карфиол, пъдпъдъчи яйца и дресинг от сирене фета
Бланширайте карфиола, отцедете го и го разделете на розички. Към него прибавете няколко сварени и обелени пъдпъдъчи яйца. Отделно пригответе дресинг от сирене фета, като използвате същата технология както при приготвянето на сос от рокфор.
Просто заменете сиренето рокфор със сирене фета. Разликата е, че тази салата има доста по-мек вкус, а и не всеки е почитател на тръпчивостта на сиренето рокфор. Както се казва - вкусове разни.
Вижте още някои идеи с карфиол:
- супи с карфиол.
Коментари