Сигурно знаете, че царевицата като култура присъства открай време на трапезата на мексиканците, но надали сте чували, че някога тя е била по-ценна и от златото. Тя има много по-високо хранително съдържание от това на пшеницата, което обяснява и широкото ѝ разпространение навсякъде по света.
Царевицата може да бъде използвана както за фураж на животните, така и за приготовлението на най-разнообразни ястия. Особено популярни са салатите, приготвени с помощта на царевица, което ни подсети, че е добре да ви предложим в следните редове и няколко конкретни и вкусни идеи за салати с царевица.
Царевица, зеле, карфиол и броколи
Ако все още не сте пробвали да добавите царевица към традиционните салати от зеле и моркови или зеле и краставици, то моментът е настъпил. Същото важи не само за класическото бяло зеле, но и за салатите от карфиол или броколи. Тя пасва великолепно на иначе леко киселите зеленчуци.
Царевица и варива
Най-известните мексикански салати се приготвят от зрял боб и царевица, всеизвестен факт. Но царевицата пасва чудесно и на зимните салати, приготвени от грах, зелен боб, нахут и дори леща. Особено вкусна е салатата от черна леща, царевица и рукола, която сте облели с дресинг от зехтин, соев сос, сол на вкус и ситно нарязан магданоз.
Царевица и кореноплодни
Обичате ли червено цвекло? Надяваме се да е така, защото то е не само много вкусно, но и полезно. Когато си го приготвяте под формата на салата и без значение дали ще го консумирате сурово, сварено или изпечено, непременно добавете към него и няколко зрънца царевица. Тя е много подходяща добавка и при приготвянето на салати от целина, алабаш или ряпа. Последната може да бъде доста лютива за мнозина и именно прибавянето на царевица към нея би омекотило вкуса ѝ.
Царевица и риба
При положение, че сте фенове на класическата рибна салата Ропотамо, състояща се от риба, кисели краставички, боб, печени чушки, грах и доматено пюре, то непременно пробвайте да я разнообразите като добавите към нея и малко царевица. Тя е добра добавка към почти всички рибни салати.
Царевица и зелени салати
Когато си приготвяте класическата пролетна зелена салата от маруля, краставици, репички, зелен лук и сварени яйца, няма никак да сбъркате ако добавите към нея и шепа царевица. Тя ще разчупи стандартите, а и ще направи салата ви по-питателна.
Можете да прибавяте царевица и към всякакви други зелени салати, които се приготвят с айсберг, рукола, пресен спанак и други зеленийки. Когато сте приготвили любимите си зелени салати, просто добавете към тях за финал и една или две шепи царевица. Характерният ѝ леко сладък вкус ще придаде уникален завършек на труда ви.
Царевица и салати с майонеза
Към всички салати, които се приготвят са майонеза, би могло да бъде добавена и царевица. Смело пробвайте да я добавите към класическата руска салата или към не по-малко известните салати с картофи, кисели краставички, яйца и майонеза.
Друго наше предложение е да си направите салата от рулца от раци, сварени яйца, прясна краставица, царевица и майонеза. В случай, че използвате и домашно приготвена майонеза направо ще си оближете пръстите!
Вижте и някои идеи за:
- предястия с царевица.
Коментари