Царевицата е една от най-хранителните зърнени култури. Суровото зърно съдържа почти 12% протеин, около 6% мазнини и 65-70% въглехидрати. Този състав предизвиква много въпроси сред привържениците на правилното хранене.
И основното е как царевицата е полезна за фигура и дали може да навреди.
Сезонът на варената царевицата наближава. Но заслужава ли си да я хапвате, ако следвате правила за тънка талия. Можем ли да хапваме царевица и диетичен продукт ли е тя - отговорът на този и други въпроси е в статията.
Последните проучвания на много диетолози посочват, че царевицата е дори полезна за отслабване и може да допринесе за значително намаляване на излишното тегло.
Веднага отбелязваме, че калоричното съдържание на този продукт, подобно на много други, зависи не само от сорта, но и от метода на приготвяне. И така - 100 г царевица съдържа:
- сурова царевица - 86 kcal;
- царевица на пуканки без масло - 325 kcal;
- пържена царевица/царевица на скара - 441 kcal;
- варена царевица - 123 kcal;
- царевица в микровълновата / на пара - 131 kcal;
- царевица в консерви - 119 kcal.
Както можете да видите, има начини да приготвите царевица, която ще ви позволи да се насладите на любимия си продукт, без да навредите на фигурата, а има и такива, от които трябва да се откажете, ако искате да изглеждате добре в бански.
Още ползи от консумацията на варената царевица
- Царевицата има положителен ефект върху метаболизма, предотвратявайки процесите на ферментация и гниене в червата;
- Продуктът съдържа много хранителни вещества и не вреди на здравето въпреки високото съдържание на нишесте;
- Царевицата съдържа много фибри, които не се усвояват от организма. Целите влакна преминават през храносмилателния тракт, всмуквайки цялата храна "боклук" и извеждайки я от тялото. Фибрите също са отлична среда за полезна чревна бактериална флора. Влакна почистват организма от недоокислени храни, токсини;
- Варената или задушена царевица е отличен източник на два мощни антиоксиданта - лутеин и зеаксантин. Те предпазват телесните клетки от мутации;
- Противно на общоприетото мнение, царевицата не е модифицирана. Такъв процес възниква само при тези сортове, които се изпращат за преработка на масло.
Коментари