Съхранявайте салатите измити и добре подсушени в найлонови пликове в хладилника. Когато сте приготвили салатата, не я овкусявайте, преди да я сервирате, защото ще се развали вкусът й.
Не слагайте зелената салата близо до стените на хладилника, защото ще получи така нареченото изгаряне на хладилника – листата ще се съсухрят и ще станат прекалено мокри.
Не режете салатата с нож, а я накъсвайте, ако искате да запазите витамините и да не повредите листата. Петдесет грама листа от зелена салата са достатъчни за приготвянето на една порция салата.
Можете да овкусите всяка зелена салата с помощта на специален сос, който изисква съвсем малко време за приготвяне, а е много вкусен и ефектен.
Разбъркайте една супена лъжица зърнеста горчица с три супени лъжици орехово олио и една смачкана скилидка чесън и добавете двеста и петдесет милилитра кисело мляко. Подправете със сол и черен пипер на вкус.
Използвайте пресни листа на млад спанак за направата на вкусна салата с млечен сос. Трябва добре да измиете всяко листенце, тъй като в гънките на спаначените листа се събират песъчинки.
За да измиете марулята добре, отделете всяко едно листо, накиснете листата в голяма купа с вода, извадете ги и ги измийте едно по едно под течаща вода.
Ще се учудите колко много песъчинки и нечистотии ще останат в купата. Салатата айсберг, която е хрускава, е много приятна в съчетание с настърган пармезан, а руколата - с чери доматчета.
Коментари