Здравословното хранене се сдобива с широка популярност през последното десетилетие. Причината е, че разпространението на здравословни продукти и рецепти расте, а паралелно с това, се подсилва и желанието на хората да влязат във форма.
Един от широко разпространените здравословно продукти е нахут. Той е вид бобово растение, както и един от най-старите култивирани зеленчуци. Масово нахутът се разпространява и използва в индийската кухня и средиземноморските ястия.
Заради своите вкусови и хранителни качества обаче, бобовото растение се разпространява и в различните култури по света, като днес заема централна роля в редица здравословно рецепти.
Нахутът може да се използва като гарнитура или като основна съставка в салата.
Ето и няколко лесни и вкусни салати с нахут:
Салата с нахут и домати
За тази рецепта са ви необходими нахут, лук, чесън, айсберг, чери домати, краставици, зелен лук, сол, зехтин и чушки. Преди да приготвите салатата с нахут, то е необходимо да накиснете нахута предната вечер.
На другия ден първо сварявате нахута и след това го прецеждате. Междувременно в дълбок тиган задушете останалите зеленчуци в зехтин. Накрая смесвате всички съставки заедно с нахута. По желание добавяте и маслини.
Салата с нахут и морков
Още една вкусна салата с нахут е тази в комбинация с морков. За нея са ви необходими нахут, морков, краставици, целина, пресен лук, копър, чесън, зехтин, оцет и сол. Предварително сварявате нахута, след което се отцежда и измива. Първо настъргвате морковите на едро с ренде.
Междувременно нарязвате лукът и целината. Краставицата я нарязвате на кубчета, а скилидката чесън се нарязва на ситно. По същия начин се реже и копърът. Съставките се смесват в голяма купа, след което се овкусяват зехтин, оцет и сол по вкус. Готовата салата с нахут трябва да престои в хладилника поне половин час.
Салата с нахут и червен лук
За тази салата са ви необходими нахут, лук, лимони, копър, бял пипер, зехтин, черен пипер и сол. Първо трябва да сварите добре накиснатия нахут. Нарязвате лука на тънки шайби, а след това измивате лимона и го нарязвате на тънки резънчета.
След това нарежете копъра на ситно. Поставете нахута в дълбока купа, като към него добавите лимона, копъра и лукът. Поръсвате с бял и черен пипер, поръсвате сол и поливате със зехтин. След като разбъркате съставките, поставете салатата от нахут в хладилника за около 40 минути, преди да я сервирате.
Вижте още неустоими идеи за салати с нахут и гарнитури с нахут.
Коментари