Предлагаме ви три рецепти за вкусни и лесни салати, изцяло подходящи за зимния сезон.
Картофи и риба тон
Необходими продукти: 500 г картофи, 200 г филе от риба тон, 1 ч.ч сварен боб и 2 шепи зелен фасул, 2 печени чушки, 200 г кашкавал, 1 ч.ч. обезкостени маслини, 2 сварени яйца, 60 мл зехтин, 4 с.л. оцет, 4 стръка магданоз, сол и черен пипер.
В подсолена вода сварете картофите, обелете ги и след това ги нарежете на кубчета. Нарежете маслините на колелца, кашкавала на тънки правоъгълни парченца, а чушката на ивички.
Смесете всичко в една голяма купа, сложете филето от риба тон, двата вида сварен фасул и объркайте всичко това със солта, оцета, черния пипер, зехтина и лимоновия сок. Украсете с нарязано на четвъртинки яйце и накълцан магданоз.
Следващата салата е класическа българска, приготвена от моркови, целина и ряпа. Тази салата е свежа, чудесно допълнение към пържолката или питието ви, а освен всичко друго е истинска бомба от витамини.
Необходими продукти за 4 порции: 3 моркова, ½ средно голяма глава цвекло, ¼ глава целина, 2 с.л. слънчогледови семки, 2 с.л. натрошени орехи, 1 ч.л. натрошено ленено семе, сок от ½ лимон, сол и зехтин, лимонов сок.
Измийте и обелете зеленчуците, след това ги настържете на едро ренде. Разбъркайте ги с лимонов сок. Поръсете с ядките и посолете, подправете със зехтин.
Времето за приготвяне на тази салата е не повече от 15 минути.
Третото ни предложение е за любителите на лютото, а именно подлютена картофена салата.
Необходими продукти: 500 г картофи, 2 моркова, 2 люти чушки, олио, оцет, сол и черен пипер, малко магданоз.
Сварете картофите, след това ги нарежете на кубчета. Изсипете ги в купа и ги залейте с горещо олио. Поръсете ги със сол и черен пипер и разбъркайте. Добавете нарязаните на тънко моркови и почистените от семки люти чушки. Добавете оцета и малко чубрица на вкус. Украсете с магданоза.
Коментари