Gotvach.bg»Статии»Празнична Трапеза»Празнични зимни салати

Празнични зимни салати

Зимна салата

Основните гозби за даден празник през студените месеци от годината са винаги добре обмислени и приготвени с внимание, но към тях задължително е добре да има и поне две салати. Дори да ви остане след празника, Бобената салата с лук например е много вкусна, ако е престояла. Ето и какви салати подбрахме:

Салата с червени пиперки и чесън

Необходими продукти: 14 червени пиперки, чесън на вкус, 1 ч.л горчица, 1 с.л. доматено пюре, олио, сол, черен пипер, орехи - натрошени

Начин на приготвяне: Първо изчистете чесъна и го накълцайте на ситно – оставете го в купа. Отгоре добавете горчицата, доматеното пюре и 1 с.л вода. Разбъркайте добре сместа и подправете със сол, черен пипер, олио.

Чушки

Пиперките трябва да са изпечени – обелвате ги и ги слагате в купата. Оставете ги така няколко часа. При сервирането подредете пиперки в чиния и залейте със соса. Поръсете с натрошени или смлени орехи.

Салатата може да се направи и с пресен пипер, но за целта трябва да изчистите семето и дръжките и да го запържите в мазнина. След това отново слагате пипера в купата със соса.

Следващото предложение е малко по-различно – става дума за салата от зелен боб. За да си я направите, ви е нужна една консерва зелен фасул, няколко глави червен лук, чесън на вкус, оцет, олио, сол.

Изцедете фасула от течността и го изсипете в купа. Към него добавете на ситно нарязания лук, скълцания чесън и подправките. Объркайте добре и оставете да се охлади в хладилник.

Последното ни предложение е доста нетрадиционно – става дума за варена салата. Салатата може да се сервира топла или студена – зависи от сезона. Ето какви са нужните продукти:

Салата от зелен фасул

Сварена салата

Необходими продукти: 4 бр. червени пиперки, 4 бр. патладжан, ½ кг домати, 2–3 люти чушки, 2 глави лук, 3 скилидки чесън, черен пипер и сол

Начин на приготвяне: Нарежете лука и го сложете в тенджерка с олио на котлона. След като се позапържи, добавете нарязаните патладжани, пипер, люти чушки (без семето), доматите.

Добавете и скилидките чесън, както и останалите подправки. Затваряте тенджерата и оставяте салатата да ври около час. Накрая отворете съда, за да може да изври водата.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest