Зимата е този период от годината, когато най-лесно се трупат килограми. Студеното време навън ни кара да се застояваме по-дълго време у дома, на топло и като че ли неусетно все по-често атакуваме хладилника за да потърсим нещо за хапване.
Спасението е да си приготвим диетични салати, които хем да ни заситят, хем да не ни навредят на талията. Тук ще ви предложим две съвсем лесни за приготвяне диетични салати, които спокойно може да консумирате без да се тревожите за фигурата си.
Зимна салата от цвекло
Необходими продукти: 1 глава червено цвекло /средно голяма/, 1 глава бяла ряпа, 2-3 стръкчета карфиол, 1-2 моркова, около 30 г ядки от орехи, магданоз, целина, зехтин, оцет и сол на вкус.
Начин на приготвяне:
Обелете цвеклото, ряпата и морковите и ги настържете със ситно ренде. Карфиола нарежете на тънки филийки, а магданоза и целината - на малки парченца. Смесете всички продукти и разбъркайте добре. Добавете солта, оцета и зехтина и отново разбъркайте. След това поръсете салатата с ореховите ядки, които преди това сте натрошили на дребни парчета.
Витаминозна зимна салата
Необходими продукти: 1 глава червено цвекло, 1 глава целина, 1 зелена ябълка и 2 моркова.
Продукти за соса: 1 лимон, 1 зелена чушка, зехтин, копър, маслини, зелен лук и сол на вкус
Начин на приготвяне:
Измийте и обелете цвеклото, целината, ябълката и морковите, след което нарежете цвеклото на кубчета, а останалите продукти настържете на едро ренде.
Размесете ги добре и ги подредете в чиния. След това пригответе соса. Това става по следния начин: чушката, копъра, маслините и лука трябва да накълцате на съвсем ситни парченца.
След това добавете към тях солта и сока от изцедения лимон. Разбъркайте добре продуктите и добавете зехтина. След това остава само да прибавите соса към останалите продукти в чинията. С това салатата е напълно готова.
Коментари