Лесно и бързо се прави орехова торта с целувчени блатове. Необходими продукти: 400 грама пудра захар, 250 грама орехи, 6 белтъка, 100 грама брашно, 1 ванилия, 150 грама захар, 400 грама масло, 1 яйце, 100 милилитра прясно мляко, 50 грама какао на прах, 50 милилитра олио.
Орехите се запичат за малко на сух тиган и се смилат. Брашното се пресява. Белтъците се разбиват до сняг и по малко се добавят 200 грама пудра захар. Орехите се смесват с останалата пудра захар, брашното и половината от ванилията. Внимателно се добавят белтъците и всичко се разбърква леко.
Тестото се разделя на две и се запича на 150 градуса до порозовяване. През първите петнадесет минути вратичката на фурната се държи леко отворена. След като блатовете са готови, се вадят, за да изстинат, и се приготвя крем.
За крема се смесват захарта, прясното мляко и останалата ванилия и се кипват на водна баня при непрекъснато разбъркване. Разбитото яйце на тънка струя се влива в горещата смес и се разбива, докато изстива.
Готовият крем се разделя на две, в едната част се добавя какао. Върху първия блат се маже бял крем, отгоре се слага вторият блат, покрива се с тъмния крем, а отстрани тортата се маже с остатъка от белия крем.
Тортата Сенатор е лесна и вкусна. Прави се от 12 яйца, 3 чаши захар, 6 супени лъжици нишесте, 400 грама масло, 500 милилитра прясно мляко, 1 супена лъжица брашно.
Белтъците се отделят от жълтъците и се разбиват със захарта до сняг. Правят се три блата, които се пекат на 150 градуса. Блатовете се разбиват точно преди да се сложат във фурната – за всеки блат са необходими половин чаша захар и четири белтъка. В последния момент се добавят по 2 супени лъжици нишесте за всеки блат.
Блатовете се охлаждат и в това време се прави кремът. Жълтъците се смесват с чаша и половина захар и брашното и се добяват във врящо мляко. Котлонът се намалява и след като се сгъсти при непрестанно разбъркване, кремът се маха от огъня.
Маслото се разбива, за да е по-пухкаво, и в него се добавя по една чаена лъжичка от крема. С този крем се мажат блатовете и се съединяват. Тортата трябва да престои поне пет часа в хладилника, преди да се консумира.
Много лесно се прави торта с желе. Необходими продукти: 200 грама бишкоти, 125 грама масло, 500 грама извара, 250 грама захар, 500 мл заквасена сметана, 2 ванилии, 1 желе – полуфабрикат, продават се с различни аромати.
Бишкотите се натрошават и се смесват с омекналото масло. Разбъркват се и се слагат във форма. Желето се приготвя според упътването на опаковката. При липса на желе се използва желатин – 1 пакетче, което се залива със студена вода, за да набъбне, и след това се загрява леко на водна баня.
Сметаната се разбива със захарта и ванилията, добавя се изварата и желето. Всичко се разбърква добре и се разпределя върху основата от бисквити. Престоява в хладилник поне три часа, преди да се поднесе.
Коментари
400 грама пудра захар, 250 грама орехи, 6 белтъка150 грама захар, 400 грама масло...