Повечето студени торти се правят лесно, тъй като спестяват времето, което иначе се отделя за печене. Тортата с кисело мляко е ефектна и лесна за правене.
Необходими продукти: 1 пакет кисел или желе, 20 грама желатин, 500 грама високомаслено кисело мляко, 200 милилитра сметана, 50 грама захар, 200 грама извара.
Желето се приготвя според указанията на опаковката – размива се с малко вода и се излива във вряща вода, където ври няколко минути. След като изстине малко, се добавя предварително накиснатия във вода желатин.
Сметаната се разбива и се смесва с желето, добавят се останалите продукти, всичко се разбърква добре и се излива във форма. Оставя се да се стегне в хладилник и се обръща върху голяма плоска чиния. Украсява се с шприцована сметана, плодове или желирани бонбони.
Трислойната желирана торта също е много ефектна, а се прави лесно. Първият слой се прави, като 1 супена лъжица желатин се разтвори в половин чаша вода, нагрее се на водна баня, охлади се и се смеси с 400 грама заквасена или течна сметана и захар на вкус. Излива се в дълбока форма и се оставя да се стегне.
Вторият слой се прави, като 1 супена лъжица набъбнал желатин се смесва със сок от компот, който е затоплен и в него е добавена захар. Излива се върху изстиналия първи слой.
Третият слой се прави, като 1 супена лъжица набъбнал желатин се смеси с 300 грама сметана, 1 супена лъжица какао и захар и се излее върху втория слой. Стяга се в хладилника и се украсява по желание с настърган шоколад.
Изварената торта с бял шоколад е подходяща за рождени дни и за приятелски събирания, а можете да зарадвате с нея близките си.
Необходими продукти за тестото: 250 грама меки бисквити, 250 грама омекнало масло, 150 грама извара, 300 грама бял шоколад, 300 грама високомаслено кисело мляко, 1 голям портокал, 2 лъжици сладко.
За кувертюра на тортата са необходими 100 грама бял шоколад, кората на портокала, пудра захар.
Бисквитите се натрошават, смесват се с омекналото масло, разбъкват се и се разстилат в тава или форма за торта. Оставят се за 45 минути в хладилника.
В отделна купа се смесват киселото мляко и изварата. Добавя се сокът от портокала и сладкото. Белият шоколад се настъргва на ренде и се затопля на пара. Добавя се към изварата.
Тавата се вади от хладилник и се добавя изварената смес. Оставя се за няколко часа да се стегне в хладилника. Сервира се, като се поръси с настърган бял шоколад, настъргана портокалова кора и пудра захар.
Коментари