На всеки му е писнало от готовите сладкиши и вафли, предлагани по магазините. Тук ви предлагаме две лесни и много вкусни рецепти за домашни сладки.
Домашни трюфели
Необходими продукти: 2 пакета чаени бисквити (по желание, марката не е от значение, най–добри са кръглите български бисквити); едно масло; 250- 300 г прясно мляко; 5- 6 супени лъжици какао; 200 г коняк/ром (или всякакъв вид ароматен алкохол, който имате под ръка); 1 ч. чаша захар; 100-200 г орехи/бадеми/лешници.
Начин на приготвяне:
Млякото и маслото се слагат на бавен огън и започват да се бъркат, докато сместа не стане хомогенна. Добавят се, като не спира да се бърка, какаото и захарта. Бисквитите се смилат отделно. Към тях се добавя получената смес. Полученото започва да се бърка с ръце, докато не се получи меко тесто. Докато месим, се добавят орехите, или които и да решим от изброените ядки, като предварително трябва да бъдат смлени.Може да се капне и капка-две от алкохола.
Когато тестото е готово, отделяйки по малки късове от него, оформяме топчета. Всяко топче се потапя в избрания алкохол за няколко секунди, за да получи специфичния аромат. По желание след това може да се оваля в кокос/какао или смлени орехи. Оставят се няколко часа да престоят в хладилника преди консумация, за да може алкохола да се абсорбира.
Друга рецепта за изключително лесни и бързи домашни сладки е:
Необходими продукти:
250 г маргарин; 250 г сирене „Крема"; 500 г брашно; 250 г пудра захар.
Начин на приготвяне:
Маргаринът се разбива добре и към него се прибавят сиренето и брашното. Замесва се тесто и се разточва на кора с дебелина 5-6 мм. Изрязват се кръгчетата и двата края се загъват, като леко се притискат. Забождат се с клечки за зъби. Пекат се в тава, предварително намазана с мазнина, в умерена, предварително загрята фурна. Когато са готови, се овалват в много пудра захар.
Приятен апетит!
Коментари