Ако все още не сте пробвали да подсладите душата си с кулинарни изкушения с ябълково брашно, то вероятно именно сега е настъпил моментът.
Ябълковото брашно се приготвя от узрели ябълки, които се изсушават и се смилат на фин прах. На външен вид изглежда като най-обикновено брашно, с изключение на по-тъмния му цвят. Може да се използва както самостоятелно, така и смесено с други видове брашна, като последният вариант е за предпочитане.
Не е за подценявате фактът, че освен че е полезно за човешкия организъм, ябълковото брашно не съдържа глутен и е подходящо за всички онези, които имат глутенова непоносимост или просто са решили да преминат на безглутенов режим на хранене. Негов плюс е и приятният кафеникав оттенък, който оставя при печенето на всякакви сладки. Нужда от какао нямате, всичко, приготвено с помощта на ябълково брашно, ще изглежда сякаш е шоколадово.
Ето и няколко идеи за домашни сладки с ябълково брашно.
Ябълкови сладки във формички
За да приготвите тези ябълкови сладки, ще са ви необходими около 250 г ябълково брашно и 250 г друго брашно по избор, 350 г кафява захар, 80 мл зехтин, 1 с.л. сода за хляб, 30 г маково семе и 70 г слънчогледово семе. Можете да добавите за аромат и различни подправки като канела, ванилия или джинджифил.
В дълбок съд изсипете зехтина и кафявата захар и около 2 ч.ч. топла вода, за да може захарта да се разтопи. След като сте разбъркали всичко, добавете содата за хляб, която предварително е разтворена в малко вода и останалите съставки. Трябва да получите сравнително гъста смес, която да може и да се разбърква.
Разпределете я във формички за сладки, които предварително са намазани с мазнина или пък използвайте онези, които са за еднократна употреба. Оставете ги да се пекат в предварително загрята на 175 °C фурна до пълната им готовност.
Ябълкови бисквитки
За следното ни предложение ще ви трябва около 40 г ябълково брашно, 170 г друго брашно по избор (особено подходящо е брашното от лимец или ръжено брашно), около 60 г сусамов тахан, 100 г кафява захар, 50 г масло, 1 яйце и щипка сол. За аромат отново можете да добавите канела, джинджифил или ванилия или други есенции по ваш избор.
Ябълковото брашно и таханът се смесват отделно до получаването на хомогенна смес. Захарта, маслото, яйцето и солта се разбиват с миксер. Двете съставки се смесват в купа и към тях се добавя останалото брашно (това, на което сте се спрели), докато се получи гладко тесто. От него с помощта на формички или на най-обикновена чаша се изрязват бисквитки, които се пекат в предварително застлана с хартия за печене тава на 180 °C. Внимавайте да не ги прегорите, защото, за да са готови, няма да им отнеме повече от 10- 12 минути.
Ябълкови мъфини с фурми
За тази идея освен 60 г ябълково брашно ще ви трябват и 3 яйца, 45 г масло, 150 г маскарпоне, 45 г мед, 1 ч. л. бакпулвер и няколко фурми без костилките.
Бихме ви посъветвали да включите и ароматите, които сме изброили и при предходните ни предложения.
Маслото, яйцата, медът, фурмите, маскарпонето и желаните от вас аромати се блендират и към тях се добавя бакпулверът и ябълковото брашно, но се разбърква само с бъркалка. Тестото се прехвърля във формички за мъфини, които се пекат в предварително загрята на 180 °C фурна за около 20 мин. Да ви е сладко!
Вижте още ароматни ябълкови изкушения, които може да приготвяте редовно есента и зимата:
- щрудел с ябълки;
Коментари