Това, че сме на пости, съвсем не означава, че трябва да откажем напълно сладките изкушения. Просто трябва да ги приготвим десертите постни.
Предколедните пости или Великденският пост не са причина да не хапнем нещо сладко. Не означава и, че приготвените сладки пурички или пастички няма да са вкусни.
Веганите имат огромен набор с разработени сладки рецепти, в които лесно са заменени яйцата, млякото и любимото на френските сладкари краве масло.
Постните аналози на любимите ни ябълкови сладкиши например са перфектни на вкус и аромат. На вашето внимание:
Идеи за постни кексове и сладкиши
Постен кекс
За постния кекс необходимите продукти са сведени до минимум. Трябват ви единствено:
400 г конфитюр, 1/2 ч.ч. олио, 3 ч.ч. брашно, 2 ч.л. сода бикарбонат, стафиди и орехи (по желание)
Приготвянето също не е трудно. Конфитюрът се разбива с 1 ч.ч. хладка вода. Към него се прибавят олиото и брашното, смесени със содата. Сместа се бърка добре. Към нея се добавят сушените плодове и ядките по желание. Кексът се пече в намаслена и набрашнена тава и в предварително загряна фурна.
Постен ябълков сладкиш
Друга сладка идея за постния период е постен ябълков сладкиш, можещ да изкуши буквално всеки. За него са ви необходими:
1 ½ ч.ч. брашно, ¼ ч.ч. какао, 1 ч.л. сода за хляб, ¼ ч.ч.олио, 1 ч.л. лимонов сок, щипка сол, 1 ч.ч. ябълков сок, ¼ ч.ч. ябълково пюре, 1 ванилия/канела, 1 ч.ч. ябълки (обелени и нарязани на кубчета), 1 ч.ч. захар
В купа разбъркайте брашното с половината захар, какаото, солта и бакпулвера. В друга купа се смесват ябълковият сок, олиото, лимоновия сок и охладеното ябълково пюре. Нарязаните ябълкови кубчета се смесват с другата половина от захарта и канелата.
Към брашнената смес се добавят другите течни съставки, както и ябълките. Полученото се бърка, докато не се получи хомогенна смес. Пече се в предварително загряла фурна за около 30-тина минути.
Щрудел с локум и орехи
Друга постна и сладка вкусотия е щрудел с локум и орехи. Той е нещо средно между кекс и постен сладкиш.
За него ви трябват 500 г кори, 150-200 г локум, 1 кг. ябълки, 1 и 1/2 ч.ч. захар, 1 ч.ч. орехи, 200 мл газирана вода, 5 с.л. олио, канела, стафиди, пудра захар.
В тава се нареждат три кори, върху които се слагат по малко настъргани ябълки, стафиди, локум, захар, канела, орехи и олио. Отгоре им се редят още три кори, върху които се прави същата плънка, върху тях още три и така, докато не свършат корите.
Докато е суров, сладкишът се реже като торта, като в прорезите се полива с газираната вода и малко олио. Пече се в предварително загряла фурна на 200 °C. Когато е готов, още горещ се поръсва с пудра захар.
Вижте още отслабва ли се с постене?
Коментари