Gotvach.bg»Статии»Какво да сготвя»Идеи за по-различни постни сарми

Идеи за по-различни постни сарми

Идеи за по-различни постни сарми

Сармите с кайма са класика за българската трапеза. Но по време на пост или при спазване на вегетарианска диета, не можем да си ги позволим. Тогава можем да заложим на обичайните постни сарми или на такива, които са по-интересни. Ето няколко идеи за по-различни постни сарми.

Постни сарми с гъби

Необходими продукти:

- 8-10 зелеви листа;

- 2 моркова;

- 2 глави лук;

- чаша бял ориз;

- 200 гр. гъби;

- 3 супени лъжици доматено пюре;

- щипка захар;

- сол.

Начин на приготвяне:

1. Сложете зелевите листа за няколко минути във вряла вода, за да се отпуснат и да станат меки;

2 След това ги извадете и ги оставете да изстинат;

3. Измийте добре ориза и го сварете в леко солена вода;

4. Нарежете всички гъби и ги запържете до готовност;

5. Отделно настържете на дребно морковите и нарежете лука. Добавете доматената паста и щипка захар;

6. Смесете всички зеленчуци с ориза и разбъркайте добре;

7. Ако зелевите листа са много големи, тогава ги срежете на две.

8. Сложете от плънката на всяко листо и завийте постите сарми с гъби.

9. Добавете малко вода в съда, където ще ги готвите и ги задушавайте така за 20-на минути.

Сарми без месо

Постни сарми със зеленчуци

Необходими продукти:

- 8-10 зелеви листа;

- 3 моркова;

- 2 домата;

- 2 глави лук;

- магданоз;

- стрък целина;

- 200 гр. ориз;

- 2 супени лъжици доматено пюре;

- малко олио за пърженето.

Начин на приготвяне:

1. Сложете всички зелеви листа за няколко минути във вряла вода, а след това ги оставете да изстинат;

2. Сварете ориза, като добавите преди това малко сол във водата;

3. Нарежете доматите, целината и лука на дребни кубчета, а морковите натъркайте на дребно ренде;

4. Запържете всички зеленчуци и добавете доматеното пюре;

5. Сложете плънката във всяко зелево листо и го завийте добре;

6. Готовите сарми сложете в дълбока тенджера, а отгоре ги намажете с още малко доматена паста и ги залейте с вода, като ги оставите да се задушат за 20-30 минути.

Постни сарми с картофи

Необходими продукти:

- 8-10 зелеви листа;

- 3-4 средни картофи;

- 1 глава лук;

- растително масло за пържене;

- сол;

- кориандър,

- копър - по желание.

Начин на приготвяне:

Лозови сарми

1. Накиснете зелевите листа за няколко минути във вряла вода, за да се отпуснат, като трябва да са изцяло потопени;

2. След това ги оставете да изстинат;

3. Суровите картофи натъркайте на дребно ренде;

4. Нарежете лука на дребни кубчета и го запържете;

5. Добавете запържения лук към картофите, а след това овкусете плънката за зелевите сарми;

6. Започнете да навивате внимателно вегетарианските сарми, а след това ги запържете малко до златисто;

7. Сложете ги в тенджера и добавете малко вода, а после ги оставете да се задушат за около 30 минути.

Сармите без месо са не само отлична замяна на месните ястия, но и са безумно вкусни. Заедно с това така ще можете да ескпериментирате и да опитате нещо ново, но и да изненадате вашите гости с кулинарните ви способности и постни ястия.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest