С думата лаваш се обозначава плоският безквасен хляб, познат в арменската кухня от хилядолетия. Съставките, от които се прави, са съвсем прости и напълно достъпни - вода, брашно и сол. Плоските питки се приготвят бързо и могат да намерят широко приложение в съвременната кухня, независимо от националните особености и вкуса на всеки народ.
Приложението на плоските питки лаваш е наистина неизчерпаемо. За банички, дюнери, такоси, сандвичи - възможни са всякакви комбинации.
Ето две бързи и вкусни рецепти, които са подходящи за нашата кухня и българския масов вкус.
Банички от лаваш с вкусна плънка
за 1 баничка:
1 питка лаваш с диаметър около 20 сантиметра
1 яйце
3 лъжици настъргано сирене или кашкавал
Малка бучка масло или олио
Сол и черен пипер на вкус
Приготвяне:
Питката се разстила на плота и в средата се счупва 1 яйце. Жълтъкът трябва да се пробие, за да се разтече и да се намаже по-лесно питката с яйцето. След това се поръсва със сиренето или кашкавала, черният пипер и солта. Баничката се сгъва на триъгълник, като ръбовете се прихлупват.
Мазнината се загрява в тиган и се поставя питката с шева надолу, докато се запържи до кафеникав цвят. Обръща се и се изпържа и от другата страна.
За гарнитура могат да се ползват зеленчуци, гъби, картофи или друго според вкуса.
Предястията стават все по предпочитание в българската кухня - с повод или без повод. Те са и отлична идея за междинна лека закуска. Руло с лаваш е приятно предястие, даващо изключителна свобода в избора на съставки за пълнежа. Така ще се удовлетвори всеки вкус.
Руло от питки лаваш с плънка
За едно руло:
5 питки лаваш
2 сварени яйца
2 броя пържени рулца от раци
100 милилитра сметана (за готвене)
½ връзка зелен лук
½ връзка магданоз
Магданозът, лукът и рулцата от раци се нарязват на ситно, а сварените яйца се настъргват и всички съставки се смесват. Поставя се питка лаваш на плота, маже се със сметана и се поръсва с част от сместа. Поставя се втора питка и се процедира по същия начин. Това продължава до свършване на продуктите. Получава се малка тортичка, която се навива на руло и се слага в хладилника да стегне. След няколко часа рулото се реже на филийки и се поднася като предястие. Може и като основно заедно с подходяща гарнитура.
Виж също как се прави лаваш в домашни условия.
Коментари