Gotvach.bg»Статии»Какво да сготвя»Бързи и вкусни идеи с лаваш

Бързи и вкусни идеи с лаваш

Бързи и вкусни идеи с лаваш
Снимка: Албена Асенова

С думата лаваш се обозначава плоският безквасен хляб, познат в арменската кухня от хилядолетия. Съставките, от които се прави, са съвсем прости и напълно достъпни - вода, брашно и сол. Плоските питки се приготвят бързо и могат да намерят широко приложение в съвременната кухня, независимо от националните особености и вкуса на всеки народ.

Приложението на плоските питки лаваш е наистина неизчерпаемо. За банички, дюнери, такоси, сандвичи - възможни са всякакви комбинации.

Ето две бързи и вкусни рецепти, които са подходящи за нашата кухня и българския масов вкус.

Банички от лаваш с вкусна плънка

за 1 баничка:

Банички с лаваш

1 питка лаваш с диаметър около 20 сантиметра

1 яйце

3 лъжици настъргано сирене или кашкавал

Малка бучка масло или олио

Сол и черен пипер на вкус

Приготвяне:

Питката се разстила на плота и в средата се счупва 1 яйце. Жълтъкът трябва да се пробие, за да се разтече и да се намаже по-лесно питката с яйцето. След това се поръсва със сиренето или кашкавала, черният пипер и солта. Баничката се сгъва на триъгълник, като ръбовете се прихлупват.

Мазнината се загрява в тиган и се поставя питката с шева надолу, докато се запържи до кафеникав цвят. Обръща се и се изпържа и от другата страна.

За гарнитура могат да се ползват зеленчуци, гъби, картофи или друго според вкуса.

Предястията стават все по предпочитание в българската кухня - с повод или без повод. Те са и отлична идея за междинна лека закуска. Руло с лаваш е приятно предястие, даващо изключителна свобода в избора на съставки за пълнежа. Така ще се удовлетвори всеки вкус.

Руло от питки лаваш с плънка

Рулца с лаваш

За едно руло:

5 питки лаваш

2 сварени яйца

2 броя пържени рулца от раци

100 милилитра сметана (за готвене)

½ връзка зелен лук

½ връзка магданоз

Магданозът, лукът и рулцата от раци се нарязват на ситно, а сварените яйца се настъргват и всички съставки се смесват. Поставя се питка лаваш на плота, маже се със сметана и се поръсва с част от сместа. Поставя се втора питка и се процедира по същия начин. Това продължава до свършване на продуктите. Получава се малка тортичка, която се навива на руло и се слага в хладилника да стегне. След няколко часа рулото се реже на филийки и се поднася като предястие. Може и като основно заедно с подходяща гарнитура.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest