Леките постни ястия са за тези, които постят и за любителите на вкусната и здравословна храна. Постните ястия не означават еднообразно хранене, просто съставките трябва да се комбинират по различни начини.
Ризото с гъби
Необходими продукти: 300 грама пресни или замразени гъби, 2 чаши ориз, 2 моркова, 2 глави лук, 5 скилидки чесън, подправки за ризото, олио, сол и черен пипер на вкус.
В тенджера с дебели стени разтопете маслото и запържете ситно нарязания лук, добавете моркова и запържете добре. Прибавете гъбите, а ако използвате замразени, трябва да ги размразите предварително.
Сложете подправките за ризото, посолете, покрийте с капак и задушете всичко за около 10 минути. Измитият ориз сложете на равен слой върху гъбите и зеленчуците и не разбърквайте.
Сипете гореща вода, нивото й трябва да е с един сантиметър повече от слоя ориз. Изчакайте да кипне и покрийте с капак. Намалете котлона, докато оризът не поеме водата.
Направете дупка в ориза, за да излиза парата. Добавете скилидките чесън и задушете още 10 минути. Изключете котлона, разбъркайте ризотото и го оставете покрито с капак за 20 минути.
Доматена супа с леща – вкусна и здравословна
Необходими продукти: 200 грама леща, 2 домата, 2 моркова, 1 глава лук, малко зехтин или олио, къри, магданоз, копър, сол и черен пипер.
Сварете лещата до полуготово състояние, запържете едро нарязаните зеленчуци, добавете доматено пюре и подправките. В тенджерата с лещата добавете зеленчуците и варете, докато лещата се свари съвсем. Когато супата е готова, я свалете от котлона и добавете ситно нарязаните магданоз и копър.
Бобена салата
Необходими продукти: 2 сварени картофа, 2 глави сварено цвекло, 1 сварен морков, 1 глава лук, 200 грама сварен боб, олио, балсамов оцет, сол и черен пипер на вкус.
Зеленчуците се сваряват в подсолена вода и след това се нарязват на средно големи парчета. Добавя се свареният боб и нарязаният на ситно лук. Овкусява се с олио, оцет, сол и черен пипер.
Коментари