Повечето ястия с ориз не изискват много време за приготвяне. Едно от изключенията са сармите – при тях повече време отнема завиването на листата с пълнежа. Иначе самото варене на вече завитите сарми или правенето на плънката се правят сравнително бързо. Предлагаме ви няколко съвсем лесни и много вкусни рецепти с ориз.
Яхния с тиквички и ориз
Необходими продукти: 750 г тиквички, 1 връзка лук, 2 домата, 2 к.ч. ориз, мазнина, връзка копър, сол, черен пипер.
Начин на приготвяне: Измиваме и нарязваме тиквичките и лука – слагаме ги в мазнина да се запържат. После слагаме обелените и нарязани на ситно домати. След като променят цвета си, добавяме необходимите подправки и вода – 5 -6 к.ч. вода. Когато заври, слагаме ориза и ситно накълцания копър. Сервира се с кисело мляко и се поръсва с накълцан пресен чесън.
Свинско с ориз
Необходими продукти: 500 г свинско филе, 1 ч.ч. ориз, лук, морков, мазнина, сол, черен пипер, доматено пюре.
Начин на приготвяне: Месото се нарязва на хапки и се пържи в повече мазнина. След това се прибавя лукът, морковът и доматеното пюре. След като пюрето промени цвета си добавете брашното. Налейте вода и оставете да къкри, докато омекне месото.
В друг съд сложете мазнина и загрейте – изсипете ориза и глава лук, ситно нарязан. След като хубаво се запържи добавете няколко зърна черен пипер и сол, сложете вода, малко джоджен и оставете на котлона, докато се свари ориза. Сервира се като се сложат няколко лъжици ориз като канапе, а отгоре хапки свинско.
Последното ни предложение ще улесни сармите, за които споменахме още в началото. Всъщност става много бързо, а благодарение на лозовите листа, които трябва да използвате има вкус на истински сарми. Най-хубавото е, че не ви отнема много време. Рецептата е постна, но ако обичате месни сарми, винаги можете да добавите късчета месо или кайма и да ограничите някоя от ароматните подправки.
Ориз с лозови листа в гювече
Необходими продукти: 1 буркан лозови листа, 1 ½ ч.ч. ориз, лук, морков, сол, смлян черен пипер, чубрица, 4 -5 скилидки чесън, ½ връзка копър.
Начин на приготвяне: Запържвате ситно нарязаните лук, морков и малко по-късно прибавяте ориза. Като стане стъклен оризът, сложете вода в съотношение 3:1. Оставете да заври и добавете нарязаните на ситно лозови листа и подправките. След 3 – 4 мин. изключете.
Сложете полуготовата смес в гювечета, които предварително сте намазали с мазнина. Ако е необходимо, сложете вода във всяко гювече – печете на 150 градуса за около 15 минути. Може да го консумирате с вкусна зелена салата, както и да добавите лъжица кисело мляко.
Коментари