Ако сте уморени след работа, лесно ще приготвите бърза и вкусна вечеря с помощта на яйца и допълнителни продукти. Много лесни за приготвяне са яйцата с кашкавал. Необходими са 3 супени лъжици брашно, 3 супени лъжици олио, чаша и половина прясно мляко, половин чаша настърган кашкавал, 1 глава лук, 6 сварени яйца, 20 грама масло, 3 супени лъжици галета.
В дълбок тиган се загрява олиото, добавя се брашното и се запържва до златисто. Добавя се млякото и се нагрява, докато не се сгъсти, като непрекъснато се бърка. Добавя се кашкавалът и лукът, както и сол и черен пипер на вкус.
В тавичка се нареждат сварените яйца, нарязани на половинки, и се заливат с готовия сос. Отгоре се слага малко масло и се поръсват с галета. Пече се на слаба фурна един час.
Зеленчуковият омлет е подходящ за вегетарианци, но е и чудесен вариант за лека вечеря. На едрото ренде се настъргват зеленчуци по желание – лук, тиквички, моркови, цвекло. В дълбока тава се слага зеленчуковата смес, залива се със смес от 4 яйца и 1 чаша мляко и се пече на фурна.
Пълнените яйца с месо са вкусни и хранителни. Сварете няколко яйца, разрежете ги на две и извадете с лъжичка жълтъците. Намачкайте ги с вилица, нарежете на ситно 1 глава лук и я запържете. Добавете го към жълтъците, добавете сол и черен пипер на вкус.
Нарежете на ситно сварено пилешко или телешко месо и смесете с жълтъците. Напълнете с тази смес половинките белтъци, намажете отгоре с майонеза и украсете с маслинки.
Кюфтетата от яйца са интересен вариант за вечеря. Нарежете на ситно 1 глава лук и я запържете. В купичка разбийте 5 яйца и 2 супени лъжици прясно мляко, добавете подправки на вкус. Излейте тази смес върху лука и запържете.
След като поизстине, смелете с месомелачка омлета и смесете с накиснат в прясно мляко и отцеден бял хляб. Добавете 1 сурово яйце, 1 супена лъжица брашно и нарязани зелени подправки. Оформете малки кюфтенца, оваляйте ги в галета и запържете в горещо олио.
Коментари