Сиренето и киселото мляко са здравословни храни, от които всеки организъм се нуждае. Приготвени в домашни условия са още по-полезни, а това не е никак трудно и не отнема кой знае колко време.
Аз започнах да ги приготвям едновременно със захранването на моят син, тъй като се старая да консумира възможно най-натурални храни. Получиха ми се от първия път, по което съдя, че не е нещо трудно, което само нашите баби са умеели да правят.
Сега ще разкрия и цялата философия по приготвянето на сирене и кисело мляко.
Домашно Сирене
За около килограм сирене са нужни 5 л мляко (аз предпочитам краве). Необходимо е да си закупите мая за сирене, която се продава на доста места (аз си я закупувам от Кауфланд). Прочетете внимателно указанието на шишенцето с мая, защото при различните марки има разлика в количеството капки, които трябва да се сложат.
Прясното мляко се изсипва в тенджера и се загрява толкова, че като поставите кутрето си, да е топло, но да не пари. След като го затоплите достатъчно, го сваляте от котлона и капвате необходимия брой капки мая за сирене. Разбъркайте добре и го оставете на страна.
Млякото започва да се сгъстява. След около 2 часа трябва да е достатъчно гъсто, за да не се разпада - като разклатите тенджерата, трябва да стои като желирано. Подготвяте си парче тензух и изсипвате сгъстеното мляко в него.
Връзвате краищата два по два срещуположни и го закачате някъде, за да се отцеди добре. Аз обикновено го приготвям вечер и до сутринта се се отцедило. Отстранява се тензуха и се поставя сиренето в тава. Наръсва се с морска сол, за да се осоли и е готово - вече имате прясно домашно сирене.
Домашно Кисело мляко
При киселото мляко е необходимо прясното мляко да е сварено. Оставя се да изстине, докато стане топло (до около 41-43 градуса). Приготвяте си няколко буркана.
В чаша разбърквате 2-3 с.л. кисело мляко (аз използвам Елена) с един черпак прясно мляко, докато стане гладка смес. Изсипвате от чашата в буркан и допълвате буркана с прясно мляко.
И така продължавате с останалите буркани. Поставяте капачки и завивате всички буркани с одеяло, за да се сгушат на топло. За една вечер киселото мляко е готово.
Приятен апетит и се хранете здравословно!
Коментари