Gotvach.bg»Статии»Какво да сготвя»Вегетариански рецепти с темпе

Вегетариански рецепти с темпе

Пламена M.Пламена M.
Джедай
2k
Темпе

Темпе представлява хранителен продукт, получен от сварени соеви зърна и фермента ризоспорус молд. Суровото темпе в чистия си вид е със соеви зърна в компактна бяла маса, с приятен аромат и интересен вкус.

Темпе е изключително популярно във всички страни в Югоизточна Азия, откъдето идва. Там се използва от хилядолетия в азиатските рецепти. Днес темпе е хит сред веганите и вегетарианците. С продуктът успешно се замества месото. Има нисък процент мазнини и така необходимия на отказалите се от месото изофлавин.

Продуктът може да се консумира както суров, така и пържен, задушен или печен. Радва с интересен вкус на ядки и аромат на гъби. Попада във всякакви рецепти за сандвичи, салати и супи.

Темпе за вегетариански сандвичи

Пастет от темпе

Необходими продукти: 220 г обикновено темпе, 1 малка глава лук, 1 сладка зелена чушка, 2 скилидки чесън, 1 ч.л. чили на прах, 1 ч.л. кимион, 2 с.л. соев сос, 1 консерва от 425 г доматен сос, сол, пипер, 1/4 ч.ч. зеленчуково олио, питки за хамбургер или хляб с коричка

Начин на приготвяне: Олиото се загрява на средна температува. Темпето, нарязано на кубчета, се сотира в него, докато придобие златист цвят. Лукът и чушката се нарязват на кубчета и се прибавят. Готвят се, докато омекнат. Чесънът се счуква на ситно и се прибавя. Когато пусне аромата си, се прибавят и подправките за овкусяване на темпе. След около 2 минути се прибавя и доматеният сос. Оставя се да къкри 10 минути, докато се сгъсти. Овкусява се със сол и пипер. Поднася се върху препечени питки за хамбургер.

Темпе с кайсии

Необходими продукти: 250 г темпе, 2 с.л. растителна мазнина, 2 с.л. соев сос, 1 с.л. оцет, 2 с.л. конфитюр от кайсии, 1 скилидка чесън, смачкана

Начин на приготвяне: Темпето се задушава за около 20 минути, нарязва се на квадратчета и се поставя в купа.

Мазнината, оцетът, конфитюрът и смачканият чесън се размесват добре. С получената марината се залива темпето. Маринова се около 2 часа, през които се разбърква два пъти.

Маринованото темпе се пече на барбекюто от всички страни, като от време на време намазва с маринатата. Готово е, когато придобие златисто-кафяв загар.

Пастет от темпе с моркови

Темпе за сандвичи

Необходими продукти: 250 г темпе, 1 ч.л. червен пипер, 1 с.л. тахан, 1/4 ч.л. кимион, 1 скилидка чесън, 1 с.л. соев сос, 1/4 ч.л. куркума, 1/2 ч.ч. наситнени моркови, 1/2 ч.ч. наситнен лук

Начин на приготвяне: Темпето се задушава за 20 минути. Скилидката чесън се смачква. Всички съставки, без морковите и лукът, се пасират до получаване на гладка смес. Към полученото се прибавят лукът и морковите и се разбърква на ръка. Пастетът се оставя в хладилника минимум за 2 часа преди употреба.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest