Ако обичате печен карфиол и лук, то рецептата, в която те са карамелизирани от собствените си захари, е точно за вас. Комбинацията със спанака я прави не само вкусна, но и здравословна.
Печеният карфиол с шалот и спанак се консумира както като самостоятелно ястие, така и като гарнитура към местни ястия. Изключително си подхожда със свински котлети.
Ако ястието ще се приготвя за гарнитура, то трябва да се започне с неговото приготвяне, тъй като изисква повече време. В края на печенето на карфиола и лука може да започнете с приготвянето на основното ястие.
Шалотът, известен още като влашец, скалон, влашки лук, дребен чесън, сръбски лук, може да се замени с обикновен лук, ако не може да го откриете в магазина.
Печен карфиол с шалот и спанак
Необходими продукти: 1 малка глава карфиол, 150 г шалот, 2-3 с.л. зехтин, захар, сол, прясно смлян черен пипер, 1-2 ч.л. балсамов оцет, шепа бейби спанак
Начин на приготвяне: Карфиолът се разделя на розички, като по-големите се разрязват на две или на четири. Шалотът се обелва и срязва на две, а по-големите глави – на четири.
Фурната се нагрява на 200 градуса. Голяма тава се застила с хартия за печене. В нея се нареждат розичките карфиол и нарязаният шалот. Посоляват се обилно със сол и прясно смлян черен пипер и се поливат със зехтин. Зеленчуците се разбъркват добре, за да бъдат равномерно овкусени. Разпределят се равномерно в един ред.
Тавата се слага на средното ниво във фурната и се пече 30 минути. Зеленчуците се вадят от фурната и се поръсват с балсамов оцет. Разбъркват се и се връщат във фурната за още 15 минути.
През това време спанакът се сварява леко. Някои предпочитат да го добавят пресен.
Карфиолът и лукът се вадят от фурната и се оставят да се охладят. Смесват се със спанака и се поръсват с малко балсамов оцет и малдонска сол. Тя може да се замени с морска или каменна, като условието е количеството ѝ да се намали наполовина. Ястието се поднася леко охладено.
Коментари